ΟΗΕ: Πάνω από 5.000 πρόσφυγες θα μεταφερθούν από τη Λιβύη σε άλλες χώρες το 2018

Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017 08:20
UPD:08:23
REUTERS/DARRIN ZAMMIT LUPI
A- A A+

Στην επείγουσα απομάκρυνση και τη μεταφορά σε τρίτα κράτη 5.000 ως 10.000 προσφύγων που βρίσκονται σήμερα σε ιδιαίτερα ευάλωτη κατάσταση στη Λιβύη, σκοπεύει να προχωρήσει η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), όπως τόνισε την Τρίτη ο αντιπρόσωπός της στη λιβυκή επικράτεια, Ρομπέρτο Μινιόνε.

«Το 2018, θα προσπαθήσουμε να στείλουμε από 5.000 ως 10.000 πρόσφυγες, τους πιο ευάλωτους, σε τρίτες χώρες. Δεν μπορούμε να δώσουμε έναν ακριβή αριθμό, διότι αυτό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των προσφύγων που θα μπορέσουν να υποδεχθούν οι χώρες της Ευρώπης, ο Καναδάς, και άλλα» κράτη, δήλωσε ο Μινιόνε στη διάρκεια συνεντεύξεων που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο Reuters.

Εφαλτήριο για τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης, η Λιβύη έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις μετά από τη μετάδοση από ΜΜΕ εικόνων οι οποίες είχαν μαγνητοσκοπηθεί σε ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο.

Η Ύπατη Αρμοστεία απηύθυνε την 11η Δεκεμβρίου μια επείγουσα έκκληση για την υποδοχή πριν από τον Μάρτιο του 2018 περίπου 1.300 «εξαιρετικά ευάλωτων» προσφύγων που είναι αποκλεισμένοι στη Λιβύη, μετά τις αποκαλύψεις για τη φρικιαστική μεταχείριση που υφίστανται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στη χώρα αυτή.

Σύμφωνα με τον Μινιόνε, από τον Νοέμβριο, περίπου 100 πρόσφυγες απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν στον γειτονικό Νίγηρα, όπου οι φάκελοί τους θα εξεταστούν από χώρες που δυνητικά μπορεί να αναλάβουν τη φιλοξενία τους και δεν διαθέτουν πρεσβείες σε λειτουργία στη Λιβύη. Με μοναδική εξαίρεση την ιταλική, όλες οι πρεσβείες των δυτικών χωρών στη Λιβύη έχουν κλείσει εξαιτίας της βίας και της χαοτικής κατάστασης στη χώρα.

Μια πρώτη ομάδα περίπου 20 προσφύγων έφθασε τη Δευτέρα στη Γαλλία, τη νέα χώρα φιλοξενίας τους, ενώ συνολικά 1.000  πρόσφυγες αναμένεται να έχουν απομακρυνθεί ως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2018.

Πάνω από 44.300 άνθρωποι έχουν καταγραφεί από την Ύπατη Αρμοστεία ως πρόσφυγες στην επικράτεια της Λιβύης. Το 85% από αυτούς είναι Σύροι, Ιρακινοί και Παλαιστίνιοι που βρίσκονται στη Λιβύη εδώ και χρόνια, σύμφωνα με την UNHCR.

Πολλοί άλλοι που ενδέχεται να δικαιούνται καθεστώς διεθνούς προστασίας δεν βρίσκονται όμως στους καταλόγους της Αρμοστείας και είναι «δύσκολο να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός τους», όπως επισήμανε ο Μινιόνε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή