Φαινόμενα που προσβάλλουν

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2006 17:22

A- A A+

«Για μία ακόμη φορά τις τελευταίες ημέρες η ελληνική κοινωνία έγινε μάρτυρας καταπάτησης θεμελιωδών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων και βασικών αρχών του νομικού μας πολιτισμού. Η προσαγωγή των κατηγορουμένων της υπόθεσης ΜΕΒΓΑΛ με χειροπέδες (ανεξάρτητα αν αυτοί είναι ύποπτοι φυγής ή όχι) με την ταυτόχρονη λήψη φωτογραφιών και μετάδοση εικόνας, η διαρροή στα ΜΜΕ εγγράφων και στοιχείων από την (μυστική κατά το ποινικό δίκαιο) ανακριτική διαδικασία, οι ατυχείς χειρισμοί εκ μέρους εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, στο βωμό επικοινωνιακού τύπου σκοπιμοτήτων αίρουν το τεκμήριο αθωότητος του κατηγορουμένου και παραβιάζουν τις αρχές της δίκαιης δίκης που καθιερώνεται στο άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Ερχονται επίσης σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 8 παρ. 2 του Ν.3090/2002 που απαγορεύει και καθιστά ποινικό αδίκημα την τηλεοπτική μετάδοση και φωτογράφηση κατηγορουμένων που προσάγονται ενώπιον των δικαστικών, εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών.

Η πρακτική αυτή που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν επαναλαμβάνεται και οδηγεί τελικά στην υπονόμευση της ίδιας της απονομής της Δικαιοσύνης.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε την πλήρη αδράνεια των αρμοδίων διωκτικών και των λοιπών θεσμικών οργάνων (ΕΣΡ, Εισαγγελία κ.λπ.) που δεν προβαίνουν στις αναγκαίες ποινικές διώξεις, στην έρευνα για την παραβίαση της μυστικότητας της ανάκρισης, στην τήρηση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Αντίθετα αφήνουν να πραγματοποιούνται οι ενέργειες αυτές μέσα στον ίδιο, τον χώρο ευθύνης τους». (Ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών)

Αναγνωρίζοντας ότι:

- η δημοκρατία δεν είναι φιλέκδικη,

- όλοι έχουν το δικαίωμα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας και αμερόληπτης διαδικασίας,

- μόνο έτσι έχει αξία η ποινή που επιδικάζεται ή η απαλλακτική απόφαση,

- η δίκαιη δίκη, μ' αυτή τη διαδικασία, αποτελεί και τη διαπαιδαγώγηση της κοινωνίας για το μέλλον,

τα φαινόμενα αυτά προσβάλλουν όχι μόνο τα ατομικά δικαιώματα, τις κοινωνικές ελευθερίες και τις πάγιες δικαϊκές αρχές, αλλά εμάς τους πολίτες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή