Ν. Κοτζιάς: Ταράζει τα ύδατα της εξωτερικής πολιτικής

Επισημάνσεις για ανάδειξη μουφτήδων, Κυπριακό και ονομασία Σκοπίων
Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017 12:18
UPD:20/12/2017 12:35
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
A- A A+

 Από την έντυπη έκδοση 

Σε μια μείζονα αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας προσανατολίζεται η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την άσκηση του δικαιώματος, όπως απορρέει από το Δίκαιο της Θάλασσας, για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε μακρά, μεταμεσονύχτια συνέντευξη του στην ΕΡΤ, καθώς δήλωσε: «Το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη είναι δικό της δικαίωμα. Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να το συζητάμε με την Τουρκία. Το πρόβλημά μας είναι η υφαλοκρηπίδα. Απλώς τεχνικά για να προσδιορίσεις την υφαλοκρηπίδα πρέπει να έχεις προσδιορίσει την αιγιαλίτιδα ζώνη με την οποία έχεις κυριαρχία. Για την αιγιαλίτιδα, εμείς θα προχωρήσουμε στον προσδιορισμό της, τμηματικά. Η θεωρία ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν μια και έξω αποδείχτηκε επί δεκαετίες ότι δεν οδήγησε πουθενά. Στο όνομα του μαξιμαλισμού, δηλαδή, δεν γίνεται τίποτα».

Τούτο συνιστά μεγάλη αλλαγή στην πολιτική στρατηγική που είχαν ακολουθήσει όλες οι κυβερνήσεις μετά το 1974, καθώς εκτιμούσαν ότι σταδιακή επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο ή στο Κρητικό Πέλαγος θα ευνοούσε αντικειμενικά την τουρκική θέση ότι το Αιγαίο είναι μια ειδική θάλασσα στην οποία δεν μπορεί να έχει εφαρμογή το Δίκαιο της Θάλασσας.

Όπως σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, «η αιγιαλίτιδα ζώνη έχει μεγάλη σημασία για τον προσδιορισμό της ΑΟΖ με όλες τις χώρες, ιδιαίτερα με την Αλβανία. Η αιγιαλίτιδα ζώνη και τα κυρίαρχα δικαιώματά μας και συμφέροντα είναι υψίστης σημασίας προς όλες τις πλευρές». Η δήλωση αυτή προϊδεάζει ότι το πρώτο πεδίο εφαρμογής της νέας πολιτικής θα είναι το Ιόνιο, με την αιτιολογία της ρύθμισης της ΑΟΖ με την Αλβανία. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις τριών δημοσιογράφων, ο κ. Κοτζιάς:

  • Υπεραμύνθηκε της πρωτοβουλίας να κληθεί ο πρόεδρος της Τουρκίας στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως ένα από τα κέρδη της ήταν η ομολογία του ότι «η Τουρκία δεν έχει δικαιώματα επί της Ελλάδας, δεν τής πέφτει λογαριασμός στον τρόπο που εμείς συμπεριφερόμαστε και φροντίζουμε, ως ελληνικό κράτος, τους Έλληνες πολίτες που ανήκουν στο μουσουλμανικό θρήσκευμα. Παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι οι ομάδες των μουσουλμάνων στη Θράκη είναι τρεις, ότι δεν είναι όλοι τουρκογενείς, ότι υπάρχουν Ρομά και Πομάκοι».
  • Τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του τρόπου ανάδειξης των μουφτήδων στη Θράκη, αν και υποστήριξε ότι αυτό δεν συνιστά υποχώρηση σε πιέσεις που άσκησε ο Ταγίπ Ερντογάν.
  • Σημείωσε ότι στο Κυπριακό είναι «εξαιρετική επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας το ότι μπήκαν στο τραπέζι και δεν μπορούν να φύγουν, τα ουσιαστικά προβλήματα του Κυπριακού, η κατοχή και τα επεμβατικά δικαιώματα».
  • Τόνισε ότι το 2018 «θα ήταν καλό να λυθεί το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, καθώς υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που δείχνουν ότι μπορούμε να το λύσουμε». Απέφυγε, πάντως, να αναφερθεί στις πρόσφατες συνομιλίες του Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών και διέψευσε, ως «γελοιότητες» τις πληροφορίες περί ονομάτων που έχουν προταθεί.
  • Επισήμανε ότι με την Αλβανία «το κύριο θέμα που πρέπει να λύσουμε θετικά είναι η εμπόλεμη κατάσταση. Οι νομικές συνέπειες θα ρυθμιστούν σε μία ειδική διαδικασία».

Σημειώνεται παράλληλα ότι ο κ. Κοτζιάς βρίσκεται σήμερα στη Ρώμη, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Αντζελίνο Αλφάνο, ενώ δεν αποκλείεται ένα από τα ζητήματα που θα συζητήσουν να είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή