Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους οκτώ υπάλληλοι του ΟΣΕ και τρεις Ρομά φερόμενοι ως επικεφαλής του κυκλώματος, το οποίο φέρεται να εκποιούσε ανακυκλώσιμο συγκοινωνιακό υλικό του ΟΣΕ.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι προκάλεσαν ζημία σχεδόν 7 εκατομμύρια ευρώ στον Οργανισμό, μέσω του ανακυκλώσιμου υλικού που εμπορεύονταν.
Οι υπόλοιποι οκτώ κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνισης στο ΑΤ της περιοχής τους, καθώς ο ανακριτής διαφθοράς έκρινε ότι είχαν περιφερειακό ρόλο. Σε δύο κατηγορουμένους επιβλήθηκε και εγγυοδοσία 5.000 και 2.000 ευρώ.
Το κατηγορητήριο
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι οκτώ υπάλληλοι του ΟΣΕ σε όλη την Ελλάδα είχαν ενταχθεί στο κύκλωμα με επικεφαλής τρεις Ρομά, που είχαν στήσει τρεις επιχειρήσεις για διαχείριση, εκμετάλλευση και πώληση παλαιών σιδήρων και μετάλλων σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λαμία. Οι υπάλληλοι του ΟΣΕ κατηγορούνται ότι έπαιρναν μίζες από 100 ευρώ έως 40.000 ευρώ, προκειμένου μεγάλες ποσότητες άχρηστου ανακυκλώσιμου υλικού να φτάνουν στις εταιρείες χωρίς παραστατικά.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, η δράση του κυκλώματος ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο του 2015.
Κατά την απολογία τους οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Όπως δήλωσε ο δικηγόρος ενός εκ των φερόμενων ως επικεφαλής, Σάκης Κεχαγιόγλου, «ορισμένες μικροπαραβάσεις ανά την Ελλάδα είναι μεμονωμένα και μη συνδεόμενα περιστατικά σε διάφορες πόλεις της χώρας και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης».
Σύμφωνα με το δικηγόρο των κατηγορουμένων υπαλλήλων του ΟΣΕ, Θέμη Σοφό, «από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει δωροδοκία, κατηγορία την οποία απορρίπτουν κατηγορηματικά», ενώ αναφορικά με τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι ενός υπαλλήλου, είπε πως «ασκούσε παράλληλη αγροτική απασχόληση για να ζήσει και τα χρήματα προέρχονται από εκεί».
naftemporiki.gr