Υπέρ ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων ο Δ. Παπαδημούλης

Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017 11:17
UPD:11:17
SOOC/Alexandros Michailidis
A- A A+

 «Η δουλειά όλων μας για ένα πραγματικά ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων είναι βασική προτεραιότητα και προϋπόθεση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αντί να διευρύνει τις υφιστάμενες ψαλίδες θα τις κλείνει, ενώ θα προωθεί δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις με μία Τραπεζική Ένωση, η οποία οφείλει να υπηρετεί τους πολίτες και τους καταθέτες και όχι τους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους και το ευρωπαϊκό κέντρο έναντι της περιφέρειας» τονίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σε άρθρο του στο «CNN Greece».

Ο κ. Παπαδημούλης αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι τράπεζες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, λόγω της οικονομικής κρίσης και επισημαίνει: «Η αντοχή, η ρευστότητα και η πίστη των τραπεζικών συστημάτων των κρατών-μελών της ΕΕ δοκιμάστηκαν έντονα. Ειδικότερα σε οικονομίες όπως η ελληνική, το τραπεζικό σύστημα δοκιμάστηκε ακόμη εντονότερα και λόγω της αστάθειας και της έλλειψης σαφούς στρατηγικής τόσο από τις ελληνικές κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν τα πρώτα χρόνια της κρίσης, όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης οδήγησε σε απόσυρση μεγάλα ποσά τα οποία αποτελούσαν εγγυήσεις ρευστότητας για τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού. Επιπλέον δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας και απορρύθμισης και εντείνει τις μακροοικονομικές ανισότητες μιας και οι καταθέσεις συγκεντρώνονται σε λίγες τράπεζες που θεωρούνται περισσότερο ασφαλείς ενώ ταυτόχρονα οι υπόλοιπες τράπεζες κινδυνεύουν με πρόβλημα ρευστότητας».

Ταυτόχρονα σημειώνει πως «οι διαφορετικές ταχύτητες της τραπεζικής ενοποίησης και η αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΕΚΤ να δημιουργήσουν όρους συναίνεσης γύρω από αιτήματα που θα πήγαιναν την τραπεζική και πολιτική ένωση ένα βήμα πιο πέρα, κατέληξαν σε νέα στρατηγικά λάθη αναφορικά με τα επίπεδα προστασίας των καταθέσεων».

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή