ΥΠΕΣΔΔΑ: Εγκύκλιος για τους σταυρούς προτίμησης στις εκλογές της Τ.Α.

Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2006 18:05
A- A A+

Εγκύκλιο για τους σταυρούς προτίμησης (αριθμό σταυρών, τι ισχύει σε περίπτωση περισσότερων από το επιτρεπόμενο σταυτών κτλ.) στα ψηφοδέλτια των δημοτικών/νομαρχιακών εκλογών, εστάλη από το ΥΠΕΣΔΔΑ στους προέδρους και τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών (μέσω Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και Νομαρχιακών Διαμερισμάτων).

Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Σταυροί προτίμησης

Θέτουμε υπόψη σας ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 44 παρ. 5 και 6 του ΔΚΚ και των άρθρων 29, παρ. 2 και 116, παρ. 4γ του ΚΝΑ, όπως άλλωστε αναφέρεται και στις αριθ. 19 και 22 εγκυκλίους μας αντίστοιχα, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του στους υποψήφιους συμβούλους σημειώνοντας σταυρό προτίμησης ως εξής:

Α. Για την ανάδειξη των αρχών της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης:

Αριθμός εδρών νομαρχιακών συμβουλίων - Σταυροί προτίμησης

Ενιαίες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις - Από 1 μέχρι και 4 σταυροί προτίμησης

Ν.Α. με 37μελή και άνω - Από 1 μέχρι και 4 σταυροί προτίμησης

Ν.Α. με 31μελή - Από 1 μέχρι και 3 σταυροί προτίμησης

Ν.Α. με 21μελή και 25μελή Από 1 μέχρι και 2 σταυροί προτίμησης

Β.1 Για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών:

Δήμοι - Σταυροί προτίμησης

Αθηναίων, Θεσσαλονίκης & Πειραιώς - Από 1 μέχρι και 3 σταυροί προτίμησης

Λοιποί - Από 1 μέχρι και 2 σταυροί προτίμησης

Για τους υποψήφιους συμβούλους των δημοτικών διαμερισμάτων στα οποία έχουν διαιρεθεί οι δήμοι άνω των 100.000 κατοίκων:

Δήμοι - Σταυροί προτίμησης

Αθηναίων, Θεσσαλονίκης & Πειραιώς - Από 1 μέχρι και 3 σταυροί προτίμησης

Καλλιθέας, Περιστερίου, Πάτρας, Ηρακλείου & Λαρισαίων - Από 1 μέχρι και 2 σταυροί προτίμησης

Β.3 Στους Δήμους που αποτελούνται από τοπικά διαμερίσματα ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του προς έναν μόνο υποψήφιο τοπικό σύμβουλο.

Γ. Για την ανάδειξη των κοινοτικών αρχών:

Σε όλες τις Κοινότητες ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του μόνο σε έναν υποψήφιο κοινοτικό σύμβουλο.

Στις Κοινότητες που αποτελούνται από τοπικά διαμερίσματα ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του σε έναν μόνο υποψήφιο πάρεδρο.

Στον υποψήφιο Πρόεδρο της Ε.Ν.Α., Νομάρχη, Δήμαρχο και Πρόεδρο Κοινότητας δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης, εάν όμως τεθεί σταυρός, δεν συνεπάγεται ακυρότητα του ψηφοδελτίου.

Στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του άρθρου 34, παρ. 2 περ. γ΄ του ΔΚΚ δεν τίθεται σταυρός προτίμησης, εάν όμως σημειωθεί, δεν συνεπάγεται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου.

Αν σε ένα ψηφοδέλτιο δεν σημειωθεί κανένας σταυρός προτίμησης ή σημειωθούν περισσότεροι, από τους κατά τα ανωτέρω προβλεπόμενους, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Εάν εκλογέας χρησιμοποιήσει ψηφοδέλτιο άλλου δημοτικού ή τοπικού διαμερίσματος από αυτό που ανήκει το εκλογικό τμήμα που ψηφίζει, αυτό δεν λαμβάνεται υπόψη για την εκλογή συμβούλων του δημοτικού ή τοπικού διαμερίσματος, είναι όμως έγκυρο και λαμβάνονται υπόψη οι σταυροί προτίμησης για τον συνδυασμό του υποψήφιου δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων. Τούτο αν και δεν ορίζεται ρητά στο ΔΚΚ προκύπτει από το γεγονός ότι στις διατάξεις του άρθρου 45 του ΔΚΚ (ν. 3463/2006) αναφέρονται περιοριστικά οι λόγοι για τους οποίους είναι άκυρο ένα ψηφοδέλτιο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή