Ο τουρκικός Στρατός αρνείται να παραιτηθεί του ρόλου του

Οξύνεται η κόντρα Ερντογάν - Στρατηγών
Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2006 21:51
UPD:21:58

A- A A+

«Η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με μία ισλαμιστική απειλή, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάθε τρόπο», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ (φωτό), μιλώντας στη Σχολή Πολέμου της Κωνσταντινούπολης.

Υπερασπιζόμενος το ρόλο του στρατού ως θεματοφύλακα του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, ο Τούρκος στρατηγός απάντησε ταυτόχρονα και στην κριτική της Ε.Ε. για την ανάμειξη των ενόπλων δυνάμεων στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

«Μπορείτε να πείτε ότι δεν υπάρχουν κύκλοι που δηλώνουν ότι πρέπει να οριστεί εκ νέου το λαϊκό καθεστώς; Μπορείτε να πείτε ότι οι κύκλοι αυτοί δεν βρίσκονται σε ανώτατες θέσεις του κράτους;» διερωτήθη ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, για να στρέψει στη συνέχεια τα «πυρά» του κατά όσων επικρίνουν τον Στρατό για το ρόλο του στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας - και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αναφερόμενος σε πρόσφατη ομιλία του απεσταλμένου της Κομισιόν στην Τουρκία, Χανσιοργκ Κρέτσμερ, κατά την οποία ο ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε πως «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν δηλώσεις, προσεγγίζοντας πολύ πλατιά το θέμα της εθνικής ασφάλειας και οι δηλώσεις αυτές επηρεάζουν το λαό», ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ αναρωτήθηκε: «Για ποιο λόγο δυσανασχετεί ο συγκεκριμένος αξιωματούχος της Ε.Ε.; Γιατί δυσανασχετεί επειδή ο λαός επηρεάζεται από τα λόγια των Ενόπλων Δυνάμεων; Μήπως όσα λένε οι Ένοπλες Δυνάμεις, παραβιάζουν τη μυστική ατζέντα αυτών που κάνουν τέτοιες δηλώσεις»;

Οπως τόνισε ο Τούρκος επιτελάρχης, «οι Ένοπλες Δυνάμεις καταβάλλουν μέγιστη προσπάθεια για να παραμείνουν εκτός πολιτικής, αλλά έχουν και το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους». «Δεν μας υπερασπίζεται κανείς και άρα δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε εμείς για τον εαυτό μας», υπογράμμισε…

Και ενώ ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ υπερασπιζόταν το ρόλο του Στρατού, ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος: «Στην Τουρκία, βρίσκεται στην εξουσία η πολιτική βούληση. Ο ορισμός της πολιτικής εξουσίας και των υπόλοιπων θεσμών, περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα. Όλοι πρέπει να προβαίνουν στις κινήσεις τους, με βάση τους ορισμούς αυτούς. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις», ανέφερε σε ομιλία του μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Τζωρτζτάουν.

Προχθές εξάλλου, ήταν εξίσου κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει ισλαμιστική απειλή»… Και η κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και των Τούρκων στρατηγών οξύνεται με απρόβλεπτες συνέπειες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή