«Ζωγραφίζοντας» ένα παγκόσμιο μήνυμα ελπίδας

Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017 09:00
A- A A+

Η Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, φιλοξενούν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τον γαλλικό θίασο σύγχρονου τσίρκου «Baraka».

Οι παραστάσεις, που ξεκινούν στις 16 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσουν ως τις 21 Ιανουαρίου 2018, θα πραγματοποιηθούν στον χώρο απέναντι από την Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου.

 

Η παράσταση του «Baraka» περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητα μέρη που συνδέονται μεταξύ τους μέσα από ένα ενιαίο έργο που χρησιμοποιεί στοιχεία τσίρκου, χορού, μουσικής και δραματουργίας, σωματικού θεάτρου, εναέριας και επίγειας ακροβατικής, δημιουργώντας ένα οδοιπορικό που διασχίζει ολόκληρη τη Μεσόγειο και τη Βόρεια Ευρώπη.

Ως πόλη, η Ελευσίνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη, σε συμβολικό και πραγματικό επίπεδο, με τα λαϊκά στρώματα και την εργατική τάξη. Ξεκινώντας από την ιδιαίτερη αυτή θέση που κατέχει η πόλη στο συλλογικό φαντασιακό, η Ελευσίνα 2021 σκοπεύει να εστιάσει σε μορφές λαϊκού θεάτρου, που δεν είναι τόσο διαδεδομένες στην Ελλάδα, όπως το σύγχρονο τσίρκο και το θέατρο δρόμου.

Μέσα από τη διασύνδεσή της με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή σκηνή στον χώρο του λαϊκού θεάτρου, η Ελευσίνα 2021 φιλοδοξεί να συστήσει στο ελληνικό κοινό σύγχρονες τάσεις, πρακτικές και σημαντικές ομάδες του είδους. Η φιλοξενία της γαλλικής ομάδας σύγχρονου τσίρκου «Baraka» για δύο μήνες στην Ελευσίνα πραγματοποιείται στο πλαίσιο εστίασης στις λαϊκές μορφές θεάτρου.

«Baraka»: Δια-σχίζοντας την Ευρώπη και τη Μεσόγειο

Μια κοινότητα 14 ανθρώπων (καλλιτέχνες, τεχνικοί, σκηνοθέτης, μάγειρας, υπεύθυνος επικοινωνίας κ.ά.)  ταξιδεύει με τη σκηνή της στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, από τη Δύση μέχρι την Ανατολή. Μέσα από το οδικό τους ταξίδι και με όχημα ένα θέαμα και μία τέντα, η κοινότητα διασχίζει σύνορα, συναντιέται και συνομιλεί με διαφορετικούς ανθρώπους από τη Μεσόγειο και την Ευρώπη.

Σε μια αόριστη, διαχρονική, αστεία, ποιητική τέντα, δύο τεχνικοί, τέσσερις ακροβάτες, ένας χορευτής, ένας τραγουδιστής και ένας μουσικός βρίσκονται πάνω στη σκηνή. Με έναν βαθιά ποιητικό και χιουμοριστικό τρόπο ζωγραφίζουν μια τοιχογραφία. Με σεβασμό και ελπίδα, μας προσκαλούν να αντιμετωπίσουμε τις πλούσιες και όμορφες διαφορές μας, ζωγραφίζοντας πάνω στον τοίχο ένα παγκόσμιο μήνυμα.

Ο τοίχος, παχύρευστος, χωρίζει, περικλείει, κρύβει. Από την άλλη, προστατεύει. Η παράσταση «Baraka» αμφισβητεί τις σχέσεις, τις διαφορές και τη συνύπαρξη. Τα όρια είναι τόσο προσωπικά όσο και παγκόσμια, όπως οι τοίχοι που χτίζουμε ή καταστρέφουμε.

Τα εισιτήρια της πρώτης παράστασης, του Σαββάτου 16 Δεκεμβρίου, θα δοθούν σε όσους έχουν πληγεί από την καταστροφική πλημμύρα στη Δυτική Αττική.

Συντελεστές: Υπεύθυνος τεχνικός: Bares Thomas, μάγειρας & οδηγός: Camporesi Tristan, καλλιτέχνες τσίρκου: Cluzaud Lise, Costamagna Monica, Munoz Matias, Vieillard Julien, υπεύθυνη επικοινωνίας: Delepelaire Eve, χορεύτρια: Donnat Nelly, τεχνικός & Οδηγός: Farout Maxime, μουσικός & χορευτής: Ferron Hugo, καθηγήτρια: Renout Charlotte, υπεύθυνος παραγωγής: Ribière Paul, παραγωγή: Association La GNAC.

Πληροφορίες
Τζαφέρη & Ηρώων Πολυτεχνείου, Ελευσίνα (απέναντι από την Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής). Η τέντα που φιλοξενεί την παράσταση έχει θέρμανση και προστατεύεται σε περίπτωση βροχής.

Εισιτήρια: 10 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 5 ευρώ (παιδιά ηλικίας κάτω από 12 ετών).

Τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις ειδικά για σχολεία. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα 210 553 7206, 693 688 7449 και 697 335 8588. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.cirquebaraka.com

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς