Ερντογάν: Ορισμένοι στην Ε.Ε. θέλουν να μας μεταχειρίζονται άδικα

Στην Αγκυρα ο Όλι Ρεν - Στο Λονδίνο ο Ταγίπ Ερντογάν
Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2006 12:04
A- A A+

Στην ¶γκυρα βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ολι Ρεν. Στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει στην τουρκική πρωτεύουσα, το Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Κατά την άφιξή του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι η επίσκεψή του έχει σκοπό να εορτάσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. και δήλωσε ότι θα έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ και άλλους Τούρκους αξιωματούχους προκειμένου να συζητήσει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και το Κυπριακό.

Επίσης, ο κ. Ρεν θα πάρει μέρος σε συμπόσιο για τον κοινωνικό διάλογο και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα στην Ε.Ε. και την Τουρκία και τόνισε ότι το συμπόσιο αυτό που οργανώνεται από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων στην Τουρκία (Turk Is) αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία προκειμένου να υπογραμμιστεί η σπουδαιότητα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος θα πάρει μέρος σε συνάντηση με θέμα «Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και Συνδικαλιστικά Δικαιώματα στην Ενταξιακή Διαδικασία της Ε.Ε.», που λαμβάνει χώρα σήμερα και στη συνέχεια θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου από κοινού με τον Πρόεδρο της Turk Is Σαλίχ Κιλίτς.

Επίσης ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς, τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεμίλ Τσιτσέκ, τον αρχιδιαπραγματευτή της Τουρκίας στην Ε.Ε. και υπουργό Οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν και τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϋκάλ.

Σήμερα εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός μεταβαίνει από την Ουάσινγκτον στο Λονδίνο όπου θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ. Ο κ. Ερντογάν θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τη σαφή στήριξη του Τόνι Μπλερ, καθώς οι υπόλοιπες χώρες μέλη της Ε.Ε. εντείνουν τις πιέσεις προς την Τουρκία, κάτι που αναμένεται να εκφράσει και ο κ. Ολι Ρεν.

Εξίσου σημαντική θεωρείται και η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη στην Αγκυρα η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, η οποία άσκησε κριτική στην Τουρκία για την άρνησή της να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη. «Δεν είναι δυνατόν για τις χώρες μέλη της Ε.Ε. να μην ανοίγει τα λιμάνια της η μία στην άλλη. Αυτό είναι υποχρεωτικό να αλλάξει» φέρεται να δήλωσε η Μέρκελ, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Χουριέτ.

Χθες, όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δείπνο στη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι «υπάρχουν κάποιοι στην Ευρωπαική Ενωση που θέλουν να μας μεταχειρίζονται άδικα. Αυτό που θέλουμε είναι να μας αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο με τις άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε.. Ορισμένες απο τις πολιτικές απόψεις που διατυπώνονται για την Τουρκία μας θλίβουν. Δεν είναι δυνατόν να συναινούμε σε εκείνους που παίζουν αυτά τα παιγνίδια σε εμάς. Οπως δεν μπορείς να βάλεις καινούργιους κανονισμούς στη μέση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, έτσι δεν μπορούν να επιβληθούν νέοι κανονισμοί και σε εμάς».

«Τα βήματα που κάνει η Τουρκία προς την Ε.Ε. τα παρακολουθούν προσεκτικά ενάμισι δισεκατομμύριο μουσουλμάνοι σε όλον τον κόσμο και χειροκροτούν. Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα είναι τόσο επωφελής για την Ευρωπαική Ενωση όσο και για την Τουρκία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγές: ΚΥΠΕ, ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή