Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας έλεγξε επισταμένως τα όσα είχε δηλώσει για την Κριμαία η γνωστή τηλεπαρουσιάστρια και υποψήφια για την προεδρία στις επικείμενες προεδρικές εκλογές Ξένια Σαμπτσάκ, αλλά δεν βρήκε τίποτα μεμπτό ώστε να της ασκηθεί κάποια δίωξη που θα είχε ως συνέπεια να αποσύρει την υποψηφιότητα της.
Αυτό μεταδίδει η ρωσική υπηρεσία του BBC, επικαλούμενη πηγή της που έλαβε γνώση του πορίσματος της FSB, σύμφωνα με το οποίο οι αρμόδιοι της υπηρεσίας ανέλυσαν τις συγκεκριμένες δηλώσεις που έκανε η παρουσιάστρια κατά την συνέντευξη Τύπου και δεν διαπίστωσαν την ύπαρξη εκκλήσεων που αφορούν την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας.
Συγκεκριμένα η FSB έλεγξε την δήλωση της Ξ. Σαμπτσάκ ότι η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία, καθώς στην Ρωσία αποδίδονται ποινικές ευθύνες σε κάποιον που απευθύνει εκκλήσεις που θίγουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, αλλά διαπίστωσε ότι στην δηλώσεις της υποψήφιας για την προεδρία, που είχε την εύνοια του Κρεμλίνου, δεν υπήρχαν παρόμοιες εκκλήσεις.
«Από την άποψη του διεθνούς δικαίου, η Κριμαία είναι ουκρανική. Τελεία. Στη συνέχεια ελάτε να συζητήσουμε». Η φράση αυτή της κ. Σαμπτσάκ ήταν μια από τις πιο ηχηρές δηλώσεις που έκανε η Σαμπτσάκ στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της για την ρωσική προεδρία.
Η πλειοψηφία των γνωστών πολιτικών της αντιπολίτευσης στην Ρωσία δεν έχουν προβεί σε παρόμοιες δηλώσεις μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Μάλιστα ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, ο ηγέτης της εξοκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, δεν έχει πει ποτέ με κατηγορηματικό τρόπο πού ανήκει η Κριμαία, χαρακτηρίζοντας το θέμα «ανεπίλυτο πρόβλημα» και υποσχόμενος ότι θα διεξαγάγει νέο δημοψήφισμα για την Κριμαία, αν εκλεγεί πρόεδρος.
Στην δήλωση της κ. Σαμπτσάκ είχε αντιδράσει το Κρεμλίνο. Μάλιστα ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε χαρακτηρίσει τις δηλώσεις της «εσφαλμένες και ως προς την μορφή και ως προς την ουσία από την άποψη του διεθνούς δικαίου».
Ο ηγέτης του ακροδεξιού «Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας» Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι είχε ζητήσει να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά της υποψήφιας προέδρου, ενώ η βουλευτής Νατάλια Πακλόνσκαγια, που είχε διατελέσει γενικός εισαγγελέας της Κριμαίας, είχε κατηγορήσει την Ξ. Σαμπτσάκ για «ασέβεια προς τους πολίτες και στην πατρίδα της».