ΥΠΕΞ: H Ε.Ε. κι όχι οι ΗΠΑ αξιολογεί την Τουρκία

Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2006 14:20
A- A A+

Θέματα εξωτερικής πολιτικής και το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τις χορηγίες, συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, με εισηγητές την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη.

Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για τα αποτελέσματα της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις διαφαινόμενες εξελίξεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

«Το φετινό φθινόπωρο είναι μια εποχή που χρειάζεται να επιδειχθεί μεγάλη προσοχή εκ μέρους όλων. Αναμένεται η πρώτη έκθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και στα τέλη Δεκεμβρίου θα γίνει η συνολική αξιολόγηση και από την Ελλάδα και από τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με την υποστήριξη που εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αποτελεί πάγια θέση των ΗΠΑ και σημείωσε πως πρόκειται για έκφραση πολιτικής στήριξης, υπογραμμίζοντας όμως ότι η Ε.Ε. είναι εκείνη που αποφασίζει και αξιολογεί, επαναλαμβάνοντας την ελληνική θέση περί υποστήριξης του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας υπό τις γνωστές προϋποθέσεις.

Η κ. Μπακογιάννη απηύθυνε έκκληση στους δασκάλους να ανοίξουν τα σχολεία και να κάνουν διάλογο με την υπουργό Παιδείας, σημειώνοντας ότι η κ. Γιαννάκου έχει πει πολλές φορές ότι οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές.

Η κ. Μπακογιάννη πρόσθεσε, ότι ο διάλογος δεν έγινε ευρύτερα γνωστός, καθότι εκείνη την εποχή φαίνεται ότι δεν ενδιέφερε τους δημοσιογράφους.

«Το πολωτικό κλίμα δεν βοηθάει, σε μια εποχή μάλιστα, που χρειάζεται κατανόηση και ευρύτερη συναίνεση για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις», κατέληξε.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα περιθώρια σχετικά με τα οικονομικά αιτήματα των δασκάλων, και τόνισε πως, ο προϋπολογισμός που κατέθεσε είναι ο πρώτος από την εποχή της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, με έλλειμμα κάτω από 3%, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει και κοινωνικές προτεραιότητες όπως η αύξηση στο ΕΚΑΣ, στον ΟΓΑ και στο επίδομα ανεργίας.

Πολιτική χορηγιών

Ο υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, ότι η χώρα αποκτά πολιτική χορηγιών, καθώς όπως είπε, απελευθερώνονται και αθροίζονται δυνάμεις για την αναστήλωση μνημείων, καθώς και για την προβολή πολιτιστικών γεγονότων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή