Παπανδρέου: Η Ελλάδα αδικείται από την εικόνα που υπάρχει γι αυτήν διεθνώς»

Ρουσόπουλος: «Όσοι προσπαθούν να κρύψουν τις αδυναμίες τους καταφεύγουν στην οξύτητα»
Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2006 17:18
A- A A+

Η Ελλάδα αδικείται από την εικόνα που υπάρχει γι αυτήν διεθνώς, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομαδα του Κινήματος, επικρίνοντας σφοδρά την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να κρύψει το παρελθόν της, ενώ αντίθετα εμείς, τόνισε, είμαστε υπερήφανοι για το δικό μας παρελθόν και το έργο μας, προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Με αφορμή τα σχόλια του ξένου Τύπου για την αύξηση του ΑΕΠ κατά 25%, που ανέφεραν ότι το αρχαιότερο επάγγελμα σώζει την ελληνική οικονομία, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι έτσι λοιδωρείται η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως αδικείται από την εικόνα που υπάρχει γι αυτή διεθνών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης αναξιόπιστο, αδιαφανή, με πρόσθετους φόρους, εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, ανισότητα και κοινωνική πόλωση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως είναι ο τελευταίος της.

Αναφερόμενος εξάλλου στα θέματα της διαφθοράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι τη διαφθορά δημιουργούν ο κ. Καραμανλής και οι πολιτικές του, για να επισημάνει ότι τα σκάνδαλα που εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα, αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Όπως είπε, η κυβέρνηση ότι αγνόησε όλες τις προτάσεις της αντιπολίτευσης προκειμένου να υπάρξει διακομματική συνεννόηση για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Η κυβέρνηση, παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απάντησε με εκκωφαντική σιωπή, διότι δεν έχει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει τη διαφθορά.

Το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε, έχει προτάσεις αλλά και την πολιτική βούληση να κάνει τις προτάσεις πράξεις.

Παρουσιάζοντας σημεία της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για την πάταξη της διαφθοράς, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν θα τοποθετείται κανένας σε διοικητικό συμβούλιο δημόσιου φορέα, χωρίς δημόσια διαβούλευση και αξιοκρατική επιλογή, ενώ θα απαγορευτεί η κατάθεση τροπολογιών στη Βουλή μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή.

Επίσης οι αμυντικές δαπάνες θα τεθούν στον έλεγχο της Βουλής, ενώ με ανεξάρτητο τρόπο θα αξιολογούνται οι έρευνες της κοινής γνώμης, καθώς και η χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης μέσω των κρατικών διαφημίσεων. Επιπρόσθετα, ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Διαφάνειας.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πουλά φθηνά και αγοράζει ακριβά, χωρίς σχέδιο και αυτό που μένει είναι ο αφελληνισμός της οικονομίας για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι πιστεύει περισσότερο στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος και όχι στο δημόσιο χαρακτήρα των επιχειρήσεων και τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με ξένες εταιρίες, αλλά εναντίον συνεργασιών οι οποίες οδηγούν τις ελληνικές επιχειρήσεις να καταντούν απλά παραρτήματα μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Όπως υπογράμμισε, από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ θα είναι η εγγύηση της ανεξαρτησίας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας σημειώνοντας ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υπόληψη της χώρας, αναφερόμενος στην κατά 25% αύξηση του ΑΕΠ, για την οποία ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι κανένας Ελληνας δεν έγινε πλουσιότερος ούτε κατά ένα ευρώ, αντίθετα έγιναν πλουσιότεροι περισσότερο από 25% κάποιοι λίγοι, «οι κουμπάροι και οι Πανάγοι», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Απαντώντας στις κατηγορίες για όξυνση του πολιτικού κλίματος και πόλωση, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε πως ο κ. Καραμανλής είναι εκείνος που προκαλεί την πόλωση, κατηγορώντας τον ότι περιπαίζει και χλευάζει τους δασκάλους και διχάζει την κοινωνία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι δάσκαλοι αντί κατανόησης αντιμετωπίζουν την σιδηρογροθιά της εξουσίας.

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των πρόωρων εκλογών το οποίο, όπως είπε, ανακινήθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι κάθε τόσο θυμούνται τις πρόωρες εκλογές, σημειώνοντας πως με τον τρόπο αυτό απειλούν τους εαυτούς τους. Όπως είπε, και το θέμα των εκλογών η ΝΔ το αντιμετωπίζει στο πλαίσιο της γενικότερης ευκαιριακής της αντίληψης.

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, επεσήμανε πως «ο κ. Παπανδρέου, όλο και συχνότερα τον τελευταίο καιρό, δηλώνει ότι “ανησυχεί”. Δεν αποκαλύπτει βεβαίως τους πραγματικούς λόγους της ανησυχίας του. Τους αντιλαμβάνονται όμως πολύ καλά οι Έλληνες, οι οποίοι από την εμπειρία τους γνωρίζουν ότι καταφεύγουν στην οξύτητα και την πόλωση όσοι προσπαθούν να κρύψουν τις αδυναμίες τους».

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ σημειώνει πως και από τη σημερινή ομιλία του Γ. Παπανδρέου, αποδεικνύεται ότι η πραγματική αντιπαράθεση δεν γίνεται ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, καθώς –όπως αναφέρει- τα κόμματα ενδιαφέρονται μόνο για την κυβερνητική καρέκλα και τη διαχείριση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

«Η πραγματική αντιπαράθεση είναι αυτή ανάμεσα στην ταξική κυρίαρχη πολιτική που εκφράζουν και υπηρετούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από τη μια, και στα λαϊκά συμφέροντα, που τσαλαπατούν και οι δύο, από την άλλη», τονίζει το ΚΚΕ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή