ΗΠΑ: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας το θέμα της πυρηνικής δοκιμής από τη Β. Κορέα

Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2006 18:24
A- A A+

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας προτίθενται να θέσουν οι ΗΠΑ την ανακοίνωση της Βόρειου Κορέας ότι θα πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζόν Μπόλτον.

«Θέλω να θέσω αυτό το ζήτημα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας σήμερα το πρωί (τοπική ώρα)», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Μπόλτον και πρόσθεσε: «Αναμένω μια αρκετά σημαντική υποστήριξη για να προσεγγίσουμε το θέμα αυτό πολύ σοβαρά...είναι μια δοκιμασία για το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ, έκανε λόγο για «απαράδεκτη απειλή» για την περιοχή και τον κόσμο.

«Μία βορειοκορεάτικη δοκιμή θα επηρέαζε σοβαρά την εμπιστοσύνη μας στην εμπλοκή της Βορείου Κορέας στις εξαμερείς διαπραγματεύσεις και θα αποτελούσε μία απαράδεκτη απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ασία και στον Κόσμο», τόνισε ο Μακ Κόρμακ, ο οποίος συνοδεύει στην Αίγυπτο και την υπόλοιπη περιοδεία της στη Μέση Ανατολή την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις.

«Μία προκλητική πράξη αυτής της φύσεως άλλο αποτέλεσμα δεν θα είχε πλην να απομονώσει έτι περαιτέρω το βορειοκορεάτικο καθεστώς και θα στερούσε τον λαό της χώρας απ’ όλα τα ωφελήματα που του αξίζουν», πρόσθεσε ο κ. Μακόρμακ, σημειώνοντας πως «εξακολουθούμε να προσπαθούμε να επιτύχουμε να εφαρμοσθεί η κοινή διακήρυξη του Σεπτεμβρίου 2005, που ανοίγει τον δρόμο για χειροπιαστά οφέλη για την Β. Κορέα, εάν αυτή αποφασίσει να αποπυρηνικοποιηθεί».

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τις συμμάχους τους για να αποθαρρύνουν μία τόσο ακραία πράξη και θα απαντήσουν με τον κατάλληλο τρόπο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή