Φταίει η κουλτούρα της βίας;

Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2006 18:44

A- A A+

Σοκ στις Ημωμένες Πολιτείες από τη νέα ένοπλη επίθεση σε σχολείο -την τέταρτη μέσα σε μία εβδομάδα- όπου ένας 32χρονος πατέρας τριών παιδιών εκτέλεσε εν ψυχρώ πέντε άτομα και τραυμάτισε άλλα έξι σε σχολικό συγκρότημα της κοινότητας Αμις στο Νίκελ Μάινς της Πενσιλβάνιας, πριν βάλει τέλος στη ζωή του με το ίδιο όπλο.

Πριν από έξι χρόνια δύο μαθητές ενός Λυκείου στο Λίτλετον του Κολοράντο, αφού πρώτα διασκέδασαν, εισέβαλαν στο σχολείο τους και εκτέλεσαν εν ψυχρώ δώδεκα συμμαθητές τους. Οι σφαίρες πλήττουν ταυτόχρονα, και την καρδιά της αμερικανικής ηθικής.

Τι συμβαίνει στα αμερικάνικα σχολεία; Υπάρχει μια παθολογία, σύμφωνα με τις ενδείξεις. Ο δράστης του μακελειού στην Πενσυλβάνια άφησε μία επιστολή στην οποία ανέφερε ότι «ήταν θυμωμένος με το Θεό» http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/10/03/1248058.htm . Το Ινστιτούτο Ηθικής στην Καλιφόρνια ανέφερε σε έκθεσή του το 2001 ότι ««οι νέοι έχουν τάση να καταφεύγουν στη βία όταν είναι θυμωμένοι, έχουν εύκολη πρόσβαση σε όπλα, αλκοόλ και ναρκωτικά, ενώ ένας μεγάλος αριθμός πηγαίνει με όπλο στο σχολείο». Τα παιδιά αντιγράφουν τους μεγάλους και θέλουν να λύσουν τις διαφορές τους με τα όπλα. Μπορεί να μην έχουν το δικαίωμα να τα αγοράσουν, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να τα προμηθευτούν, ιδίως όταν αυτά βρίσκονται μέσα στο σπίτι τους.

Ευθύνεται το άρθρο 2 του αμερικανικού Συντάγματος που κατοχυρώνει την ελεύθερη διακίνηση όπλων;

Φταίει ο φόβος; Οι τρομοκρατημένοι από τον κίνδυνο κάθε πιθανού εισβολέα, τρομοκρατούν.

Φταίει η κουλτούρα της βίας; Η μήπως ένας συνδυασμός παραγόντων; Οταν ετέθη το θέμα για το ποιος φταίει για τους δολοφόνους στο γυμνάσιο του Λίτλετον, στο Κολοράντο, ελέχθη το εξής: «Πέτα μία πέτρα και σε όποιον πέσει αυτός θα φταίει».

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή