Κίνα: Απαγόρευση εισαγωγής πλαστικών αποβλήτων

Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017 13:21
REUTERS/KIM KYUNG-HOON

Σύμφωνα με τον Guardian, το 2016 αναλογούσε στην Κίνα το 51% των παγκόσμιων εισαγωγών πλαστικών απορριμμάτων.

A- A A+

Από τον ερχόμενο Ιανουάριο, η κυβέρνηση της Κίνας θα θέσει σε ισχύ την απαγόρευση εισαγωγής πλαστικών απορριμμάτων, προσπαθώντας να μειώσει τα εκατομμύρια τόνων πλαστικών και άλλων ανακυκλώσιμων προϊόντων που εισέρχονται στη χώρα κάθε χρόνο. Η αλλαγή αυτή αναμένεται να επηρεάσει δραστικά την παγκόσμια διαχείριση αποβλήτων και ανακύκλωση.

Σύμφωνα με τον Guardian, το 2016 αναλογούσε στην Κίνα το 51% των παγκόσμιων εισαγωγών πλαστικών απορριμμάτων. Το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών των σκουπιδιών προέρχεται από τις ΗΠΑ, όπου η πλειονότητα των «ανακυκλωμένων» πλαστικών στην πραγματικότητα μεταφέρονται στο εξωτερικό και στη συνέχεια ανακυκλώνονται. Ως εκ τούτου, τα σκουπίδια είναι πλέον μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγές των ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Χονγκ Κονγκ, η Ιαπωνία και η Νοτιοανατολική Ασία μεταφέρουν επίσης τα ανακυκλώσιμα προϊόντα τους στην Κίνα. Όλα αυτά τα απορρίμματα μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν για να τροφοδοτήσουν την μεταποιητική βιομηχανία της Κίνας.

Η απαγόρευση εισαγωγής πλαστικών απορριμμάτων της Κίνας ενδεχομένως θα οδηγήσει στο να μη συλλέγονται πλέον ορισμένοι τύποι πλαστικών, επιδεινώνοντας τη ρύπανση του περιβάλλοντος και αυξάνοντας την τιμή σε διάφορα προϊόντα.

Η απαγόρευση αυτή αναμένεται να πάει πίσω αρκετές δεκαετίες τη βιομηχανία ανακύκλωσης πλαστικών και να οδηγήσει στην παραγωγή ακόμη περισσότερων πλαστικών. Η Κίνα έχει ήδη ξεκινήσει να επενδύει σε καινούριους τύπους πλαστικού ώστε να αντικαταστήσει αυτό που δεν θα ανακυκλώνει πλέον, προς όφελος κυρίως των αμερικανικών χημικών εταιρειών.

Τα πλαστικά απόβλητα αποτελούν μία πλανητική κρίση που βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον, και ιδιαίτερα τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Αν δεν αναληφθεί δράση σύντομα ή αν δεν καλύψει άλλη χώρα το χάσμα ανακύκλωσης που αφήνει η Κίνα, το σοβαρό αυτό πρόβλημα θα επιδεινωθεί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή