Ένα συσσίτιο με τα περισσότερα αστέρια Μισελέν

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Theater of life» του Peter Svatek, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017 11:15
UPD:13:21
martine lavoie photographe
A- A A+

Μια τρυφερή, ζεστή, ανθρώπινη και συμπονετική ματιά στον κόσμο, μέσα από μια γαστρονομική γιορτή, επιχειρεί το ντοκιμαντέρ του Peter Svatek, «Theater of life» (2016), που προβάλλεται από το Cine Doc, στην Αθήνα (13, 16 και 17/12), τη Θεσσαλονίκη (13/12) και τον Βόλο (16/12), με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Καναδά και σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Μπορούμε».

Το διάρκειας 94 λεπτών καναδικό ντοκιμαντέρ εστιάζει στο Refettorio Ambrosiano, την κοινωνική κουζίνα που δημιούργησε ο παγκοσμίου φήμης σεφ Massimo Bottura, στο πλαίσιο ενός κοινωνικο - μαγειρικού πειράματος που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της έκθεσης Milan World’s Fair 2015. Σκοπός του πειράματος ήταν να δοθεί απάντηση στο απλό ερώτημα: «Τι θα γινόταν, αν η τροφή που καθημερινά πετάμε τάιζε τους πεινασμένους;».

Η ταινία αποτυπώνει την ιστορία του φημισμένου σεφ, ο οποίος ένωσε 60 κορυφαίους σεφ από όλον τον κόσμο, με σκοπό να μετατρέψουν τα περισσεύματα τροφίμων που προορίζονταν για τα σκουπίδια σε νόστιμα γεύματα για τους άστεγους και τους πρόσφυγες της Ιταλίας. Ως ένα συσσίτιο με τα περισσότερα αστέρια Μισελέν, το ντοκιμαντέρ είναι γεμάτο γαστρονομικές δημιουργίες των μεγαλύτερων σεφ του κόσμου, όπως των θρυλικών Ferran Adrià, Alain Ducasse, Mario Batali, René Redzepi και Gastón Acurio, οι οποίοι φέρνουν τη γνώση και το ταλέντο τους στους χώρους συσσιτίων.

«Τι είναι ένα πιάτο φαγητό ή μια στέγη για έναν άστεγο ή έναν πρόσφυγα»; Ο Massimo Bottura υποστηρίζει ότι οι σεφ δεν μπορούν πλέον να μαγειρεύουν μόνο για την ελίτ, αγνοώντας τα ηθικά και κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας. Ο σκηνοθέτης Peter Svatek εστιάζει την κάμερά του πίσω από τη δημοσιότητα των celebrity chefs, για να ανακαλύψει το ανθρώπινο πρόσωπο όσων συμμετέχουν σε αυτό το σπουδαίο εγχείρημα. Ποιοι είναι και ποια είναι η ζωή τους;

Πρόγραμμα προβολών

Αθήνα: Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, στις 19.30, Γαλλικό Ινστιτούτο, (Σίνα 31, τηλ.: 210 3398600). Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Αλέξανδρο Θεοδωρίδη, ιδρυτικό μέλος τού «Μπορούμε», και τους ιδρυτές τού Meat Pro, Στέλιο Μαστοράκο και Νίκο Κουφαλιώτη.

Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, στις 16.00, κινηματογράφος «Δαναός» (λεωφ. Κηφισίας 109, τηλ.: 210 6922655).

Θεσσαλονίκη: Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, στις 21.00, Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» (Αποθήκη 1 - Λιμάνι, τηλ.: 2310 508398).

Βόλος: Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, στις 19.30, κινηματογράφος «Αχίλλειον» (Κουμουνδούρου & Ιάσονος, τηλ.: 2421 032818.

Πληροφορίες

Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ (Αθήνα), 5 ευρώ (Θεσσαλονίκη, Βόλος). Για τις προβολές στην Αθήνα θα δοθεί μειωμένο εισιτήριο σε όσους φέρουν συσκευασμένα τρόφιμα μακράς διαρκείας της επιλογής τους (τιμή μειωμένου εισιτηρίου 3 ευρώ για το Γαλλικό Ινστιτούτο και 5 ευρώ για τον κινηματογράφο «Δαναό»). Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων για το Γαλλικό Ινστιτούτο: viva.gr. Πληροφορίες: 210 7211073 και cinedoc.gr.

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς