«Η συζήτηση για προνομιακή εταιρική σχέση με Τουρκία διαβρώνει την αξιοπιστία της Ε.Ε.»

Κριτική Ρεν για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία
Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2006 17:39
A- A A+

Η συζήτηση περί «προνομιακής εταιρικής σχέσης» αντί της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. αποδυναμώνει την αξιοπιστία της Ε.Ε. των «25» και βλάπτει την πορεία μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, προειδοποίησε σήμερα τους ευρωπαίους πολιτικούς από την ¶γκυρα ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος της Ε.Ε., Όλι Ρεν.

Ο Όλι Ρεν υπενθύμισε ότι οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν ομόφωνα το 2004 να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

«Το μόνο που κάνει η τακτική συζήτηση για μια προνομιακή εταιρική σχέση είναι να διαβρώνει την αξιοπιστία της Ε.Ε. και να αποδυναμώνει την τήρηση των ενταξιακών όρων από την Τουρκία. Συνεπώς μειώνει το πολιτικό κίνητρο για μεταρρυθμίσεις και προκαλεί έντονη πολιτική αντίδραση μεταξύ των Τούρκων πολιτών, σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε ομιλία του στην ¶γκυρα.

Όπως είπε ο κ. Ρεν, οι δεσμοί μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας έχουν ήδη προχωρήσει πέραν μιας προνομιακής εταιρικής σχέσης μέσω -μεταξύ άλλων- της τελωνειακής τους ένωσης και της ένταξης της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς εξάλλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, τι θα γίνει αν η Τουρκία δεν ανοίξει μέχρι το τέλος του χρόνου τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, ο Φινλανδός Επίτροπος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ας μην σταθούμε στο χειρότερο από τα ενδεχόμενα». Παράλληλα, επεσήμανε πως η Τουρκία έχει υποχρεώσεις σχετικά με την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της ¶γκυρας, λέοντας πως η φινλανδική προεδρία «καταβάλει προσπάθειες προς άρση του αδιεξόδου».

Σε ερώτηση για τη θέση της ¶γκυρας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να προβεί σε κάποιο βήμα αν προηγουμένως δεν αρθεί ο αποκλεισμός των Τουρκοκυπρίων, ο Επίτροπος είπε ότι «καταβάλουμε προσπάθειες γύρω από το θέμα του άμεσου εμπορίου, καθώς επίσης και για την διαμόρφωση εκείνων των συνθηκών με τις οποίες θα αρχίσουν και πάλι οι συνομιλίες».

Επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων

Όσον αφορά την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Ρεν σημείωσε πως παρατηρούνται προβλήματα σε ορισμένους τομείς της εφαρμογής τους, ενώ τον τελευταίο χρόνο, υπάρχει καθυστέρηση στη διαδικασία».

«Γίναμε μάρτυρες πολύ αρνητικών εξελίξεων στο χώρο της ελευθερίας έκφρασης», τόνισε και αναφερόμενος ειδικά στο επίμαχο άρθρο 301 του τουρκικού Ποινικού Κώδικα που περιορίζει την ελευθερία έκφρασης, αφού αναφέρεται σε «προσβολή του τουρκισμού», σημείωσε ότι τον τελευταίο χρόνο, υπήρξαν συνολικά 69 δίκες με βάση το εν λόγω άρθρο, γεγονός που όπως ειπε, προκαλεί ανησυχίες.

Μάλιστα όπως υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, «αν δεν υπάρξει πρόοδος, αυτό θα έχει αρνητική επίδραση την Έκθεση Προόδου».

Τέλος σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ Ενόπλων Δυνάμεων και πολιτικής εξουσίας στην Τουρκία, ο κ. Ρεν παρατήρησε πως «σε ευρωπαϊκές δημοκρατίες όπως η Τουρκία, οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να υπάγονται στον έλεγχο της πολιτικής ηγεσίας» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Είμαι έτοιμος για διάλογο με τις Ένοπλες Δυνάμεις, σε θέματα που τους αφορούν. Θέματα όπως η ένταξη και η εξωτερική πολιτική, τα συζητάμε με την τουρκική κυβέρνηση και την Εθνοσυνέλευση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή