Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Αριστες οι σχέσεις μας με την Τουρκία»

Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2006 12:16
A- A A+

«Οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι άριστες», δηλώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Εχουμε άριστες σχέσεις με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι για μας μια σημαντική σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Είναι επίσης σημαντικός εταίρος στην περιοχή και στον χειρισμό ζητημάτων όπως είναι οι κοινές μας προσπάθειες για την καταπολέμηση του ΡΚΚ και των τρομοκρατών του», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέισι, κληθείς να περιγράψει το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται σήμερα οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις.

Μιλώντας μόλις δυο ημέρες μετά την συνάντηση Μπους - Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, ο κ. Κέισι πρόσθεσε: «Προσβλέπουμε επίσης στην Τουρκία ως σημαντική χώρα στην Ευρώπη και, όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος επανέλαβε στις δηλώσεις του ότι συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ε.Ε., αν και φυσικά οι αποφάσεις επ αυτού θα ληφθούν από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., καθώς οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος της Ε.Ε.».

Ερωτηθείς για τις συμβιβαστικές προτάσεις που επεξεργάζεται η φινλανδική Προεδρία της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την Τελωνειακή Ενωση και την λειτουργία του λιμένα της Αμμοχώστου, ο κ. Κέισι δήλωσε ότι ο ίδιος δεν τις έχει υπόψη του, και περιορίσθηκε να επαναλάβει την πάγια θέση των ΗΠΑ, ότι υποστηρίζον την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών υπάρχουν, όπως και την επίτευξη συμφωνίας που θα είναι αποδεκτή και από τις δυο πλευρές.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή