Παπανδρέου: «Η κυβέρνηση αδυνατεί να διαβουλευτεί με την κοινωνία»

Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2006 13:27
A- A A+

Η κυβέρνηση «αδυνατεί να διαβουλευτεί με την κοινωνία και μέσα από μια "εταιρική" σχέση να βρει κοινούς στόχους, κοινές αξίες και τελικά να συνθέσει», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη σημερινή ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ και του τομέα εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ, με θέμα «Κοινωνία των πολιτών, ΜΚΟ και συνταγματική αναθεώρηση». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αδυναμίας της κυβέρνησης, έφερε το ζήτημα της Παιδείας, επισημαίνοντας πως οι εκπαιδευτικοί πέρα και πάνω από τα χρήματα κυρίως ζητούν αξιοπρέπεια και σεβασμό.

«Η κυβέρνηση εκπροσωπεί μια λογικη εξουσίας που έρχεται από το παρελθόν και δεν έχει μέλλον, είναι μια αντίληψη που βλέπει το κράτος ως λάφυρο, απαξιώνοντας ταυτόχρονα ανεξάρτητους θεσμούς και στρέφοντας τη μια κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη», παρατήρησε ο κ.Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Η λογική της κυβέρνησης για την κοινωνία πρεπει να απορριφθεί. Σας καλώ να συμβάλλετε στην ανατροπή μιας αντίληψης παραίτησης που συστηματικά καλλιεργείται από διάφορους κύκλους στη χώρα μας».

Αναφερομένος στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), ο κ. Παπανδρέου, σημείωσε πως «αυτή η αντίληψη κρατισμού και εξάρτησης δεν θα μπορούσε να υπάρξει αν στην Ελλάδα είχε δυναμώσει μια πραγματικά ανεξάρτητη κοινωνία των πολιτών, η οποία μεταξύ άλλων θα είχε δημιουργήσει και έναν ισχυρό "τρίτο τομέα" παράλληλο και ανεξάρτητο από τις δομές του κράτους και της αγοράς». «Είναι», τόνισε, «ένας τομέας που πρέπει να ενισχύσουμε για να έχουμε ισχυρή κοινωνία των πολιτών που δεν θα χειραγωγείται», υπογραμμίζοντας πως οι ΜΚΟ «πρέπει να είναι η απειλή στις κατεστημένες αντιλήψεις και καταστάσεις».

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει διατυπώσει πρωτοπόρες θέσεις για τις ΜΚΟ μεταξύ των οποίων η δημιουργία Εθνικής Επιτροπής της κοινωνίας των πολιτών δίπλα στον πρωθυπουργό, η δημιουργία του Συνηγόρου των ΜΚΟ και η καθιέρωση εταιρικών συνεργασιών όλου του φάσματος της κρατικής μηχανής με την κοινωνία των πολιτών. Παράλληλα επέκρινε την κυβέρνηση ότι παρά τα όσα έλεγε προεκλογικά, ξέχασε τις ΜΚΟ, ενώ -όπως σημείωσε- σε πρόσφατη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, αρνήθηκε τη συνταγματική αναβάθμιση των ΜΚΟ μέσα από σχετική πρόνοια του Συντάγματος.

«Για το ΠΑΣΟΚ η συνευθύνη κράτους και κοινωνίας των πολιτών είναι μονόδρομος, θα μας οδηγήσει σε μια δίκαιη κοινωνία, σας θέλουμε συνεργάτες αλλά και ελεγκτές σε αυτή την πορεία, προσωπικά δεσμεύομαι για την ενεργό συμμετοχή σας μέσα από αποκεντρωμένους κρατικούς θεσμούς για μια περισσότερο δημοκρατική και πλουραλιστική κοινωνία, καθώς και για τη συνταγματική αναβάθμιση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή