Tου Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, προαναγγέλλοντας μείωση της φορολογίας και υποστηρίζοντας ότι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης σε χρόνο ρεκόρ, έχει ήδη δημιουργήσει ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα στην εικόνα της χώρας.
Ο κ.Τσίπρας παρουσίασε μία ιδανική κατάσταση στη χώρα, αποφεύγοντας -έναντι ακροατηρίου Αμερικανών και Ελλήνων επιχειρηματιών- αναφορές σε προβλήματα και αβεβαιότητες, που βιώνει στην οικονομία και την καθημερινότητα ο Έλληνας πολίτης.
Για παράδειγμα, ο Πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στο ζήτημα των πλειστηριασμών, παρά μίλησε γενικότερα για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, σημειώνοντας ότι «αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, ανακουφίζοντας την πραγματική οικονομία από τη θηλιά της υπερχρέωσης και της ανεπαρκούς ρευστότητας».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων όπου -όπως είπε- «από 5,39% που ήταν τη Παρασκευή έπεσε στο 4,81% που αποτελεί τη καλύτερη επίδοση που έχει σημειωθεί από τις 8 Οκτωβρίου 2009» για να υποστηρίξει ότι «οι αγορές επιστρέφουν ήδη την ελληνική οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα και μας ανάβουν το πράσινο φως για τη καθαρή έξοδο από τα μνημόνια σε λίγους μήνες από σήμερα».
Εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της αντιπολίτευσης και μερίδας των ΜΜΕ για την οποία είπε ότι «επιμένει στην άρνηση και τη καταστροφολογία αλλά ακόμα και στην συκοφάντηση, που πολλές φορές αγγίζει τα όρια της υπονόμευσης της εθνικής προσπάθειας για την έξοδο από τη κρίση».
«Στη δεύτερη αξιολόγηση το ΔΝΤ έθετε παράλογες απαιτήσεις και καθυστερούσε η αξιολόγηση, μας κατηγορούσε ότι εμείς ευθυνόμαστε για τις καθυστερήσεις και ότι έπρεπε να δεχθούμε όλες τις απαιτήσεις για να αποφευχθεί η αβεβαιότητα. Τώρα που κλείσαμε εγκαίρως και μένοντας στις βασικές μας επιδιώξεις, μας κατηγορούν για το ακριβώς αντίθετο: ότι τα δώσαμε όλα άρον άρον» είπε ο κ. Τσίπρας για την αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για «αμηχανία απέναντι στο γεγονός ότι τελικά υπάρχει εναλλακτικός δρόμος για την ανάπτυξη, που δεν περνά μέσα από τη συντριβή της εργασίας και της κοινωνίας».
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Μοσκοβισί, ο οποίος είπε ότι «η Ελλάδα θα είναι -από τον Αύγουστο του 18- ένα κανονικό μέλος της ευρωζώνης, με επιτήρηση μεν στην εποχή μετά το πρόγραμμα, όπως συνέβη με τη Πορτογαλία την Ιρλανδία, τη Κύπρο, αλλά χωρίς άλλα προγράμματα».
Ο Πρωθυπουργός εστίασε στα μεγάλα έργα που προγραμματίζονται όπως οι αγωγοί TAP, IGB και EastMed, η ανάπτυξη του Κέντρου Επανυγροποίησης Φυσικού Αερίου, FSRU στην Αλεξανδρούπολη, που -όπως είπε- «πρόσφατα συμφωνήσαμε στις ΗΠΑ να προωθήσουμε», o Eurasia Interconnector, που θα ενώνει την Κρήτη με την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή και μακροπρόθεσμα, ο Eurafrica Interconnector.
Υποστήριξε ότι σήμερα «όλοι γνωρίζουν τους όρους του ‘παιχνιδιού’ και δεν υπάρχουν αδιαφανείς και μυστικές συνεννοήσεις».
Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε μείωση της υψηλής φορολογίας, την οποία εμφάνισε ως «δύσκολη πολιτική απόφαση κάτω από το πιεστικό βάρος των έκτακτων συνθηκών που βρέθηκε η χώρα και την πίεση των δανειστών μας να φύγουμε από τη μακρά περίοδο των ελλειμμάτων που μας οδήγησαν στη κρίση».
«Η έξοδος από τη κρίση θα επιτρέψει και πάλι τη μείωση των συντελεστών. Αυτό θα γίνει άμεσα και προβλέπεται ήδη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» είπε ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας «κοινωνικά αθέμιτη, αν και νομότυπη την πρακτική της φοροαποφυγής μέσω φορολογικών παραδείσων».