Έφη Γούση: «…Μένουμε στάσιμοι, περιμένοντας το “μέσο” που θα μας σώσει…»

Η ηθοποιός μιλά με αφορμή την παράσταση «Ιδιωτικές ζωές»
Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017 08:20
UPD:13/12/2017 22:15
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Πρωταγωνίστρια σε μια μοιραία συνάντηση που ανατρέπει όλα τα δεδομένα, σπάει τα στερεότυπα και αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος δεν εκτιμά αυτά που έχει, αλλά αναζητεί την ευτυχία σε αυτά που δεν έχει, η ηθοποιός Έφη Γούση μάς μιλά για την παράσταση «Ιδιωτικές ζωές».

Η ρομαντική κομεντί του Άγγλου θεατρικού συγγραφέα, ηθοποιού, σκηνοθέτη, τραγουδιστή και συνθέτη Νόελ Κάουαρντ, παρουσιάζεται σε μετάφραση, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία του Αλέξη Ρίγλη, στην κεντρική σκηνή του θεάτρου Γκλόρια.

Η Έφη Γούση αντιπροσωπεύει τη θηλυκή πλευρά ενός άνδρα που δεν σταματά σε τίποτα, προκειμένου να νιώσει την ευτυχία, και μιλά για το έργο αλλά και για τα συναισθήματά της για τη σημερινή Ελλάδα.

Για τι μιλάει η ρομαντική αυτή κομεντί;

«Για την ουτοπία της ευτυχίας. Για το γεγονός ότι ο άνθρωπος δεν θα πάψει να πιστεύει ότι η ευτυχία βρίσκεται σε αυτό που δεν έχει. Για τα στερεότυπα και τα κοινωνικά ταμπού, τα οποία οι συγκεκριμένοι χαρακτήρες του έργου τα σπάνε και αρνούνται να τα ακολουθήσουν. Για την ευτυχία που είχες, αλλά δεν εκτίμησες. Και να, που έρχεται η στιγμή που θυμάσαι τι σε έκανε πραγματικά ευτυχισμένο και τη διεκδικείς σαν να σου δίνεται μια ακόμα ευκαιρία».

Συστήστε μας τους ήρωες του έργου.

«Οι ήρωες του έργου είναι τέσσερις. Η Αμάντα κι ο Έλιοτ, ο Βίκτορ και η Σίμπιλ. Δύο παντρεμένα ζευγάρια, τέσσερις διαφορετικοί χαρακτήρες με κοινό τους στόχο την ευτυχία. Στη δική μας εκδοχή, ο κάθε ρόλος μοιράζεται και σε άντρα και σε γυναίκα, καταργώντας έτσι τα στερεότυπα για το τι η κοινωνία επιβάλλει σε μια γυναίκα ή έναν άντρα».

Πώς εξελίσσεται η ιστορία τους;

«Η Αμάντα και ο Βίκτορ, ένα φρεσκοπαντρεμένο ζευγάρι. Ο Έλιοτ και η Σίμπιλ, ένα δεύτερο. Εντελώς τυχαία, χωρίς να το έχουν προγραμματίσει ή να το γνωρίζουν, περνούν την πρώτη νύχτα του γάμου τους, στο ίδιο ξενοδοχείο. Εκεί, στα κοινά μπαλκόνια, αποκαλύπτεται ότι η Αμάντα και ο Έλιοτ ήταν παντρεμένοι μεταξύ τους, πριν από αυτούς τους γάμους. Αυτή η σύμπτωση θα αναθερμάνει τη θυελλώδη σχέση που είχαν και τον έρωτά τους.  Μέσα από τα κωμικοτραγικά και επικίνδυνα επεισόδια που ακολουθούν, αποφασίζουν, σε μια νύχτα, να εγκαταλείψουν τους νέους συντρόφους τους και να φύγουν για το Παρίσι».

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του δικού σας ρόλου;

«Εγώ παίζω τη θηλυκή πλευρά του Έλιοτ, την Έλιοτ. Μια γυναίκα με απόλυτη κυριαρχία, που δεν θα σταματήσει σε τίποτα, προκειμένου να νιώσει ευτυχισμένη».

Πώς αισθάνεστε για τη σημερινή Ελλάδα;

«Όσο δεν συμβαίνει μια ριζική αλλαγή στην εκπαίδευση, το “έχω έναν γνωστό” θα υπερνικά κάθε πίστη. Είναι μια πραγματικότητα που με απογοητεύει και την οποία συναντώ καθημερινά. Για να επιβιώσεις, πρέπει να έχεις πολλά εφόδια και αντοχές. Με στεναχωρεί που δεν αλλάζει αυτή η νοοτροπία και διαιωνίζεται, χωρίς να προχωράμε και να εξελισσόμαστε. Μένουμε στάσιμοι, περιμένοντας το “μέσο” που θα μας σώσει».

Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;

«Ανθρώπους που να εμπνεύσουν την εμπιστοσύνη και την αληθινή αγάπη για τη χώρα. Ανθρώπους που θα μας βγάλουν από τη μιζέρια και θα θέλουν πραγματικά να αλλάξουν την κατάσταση της Ελλάδας, χωρίς προσωπικό τους όφελος, όπως συμβαίνει συνήθως. Επίσης, χρειαζόμαστε διεξόδους χαλάρωσης: ένα καλομαγειρεμένο φαγητό, φίλους που μας κάνουν να γελάμε και να ξεχνάμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, αισιοδοξία και αγάπη».

Τι σας τονώνει το ηθικό;

«Να εργάζομαι ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, φωτογράφος και η δουλειά μου να έχει αποδοχή στο εξωτερικό».

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση - δραματουργική επεξεργασία - σκηνοθεσία: Αλέξης Ρίγλης, σκηνικά - κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος. Παίζουν: Ζέτα Μακρυπούλια, Αποστόλης Τότσικας, Μιχάλης Οικονόμου, Έφη Γούση, Γεωργιάννα Νταλάρα, Αμαλία Αρσένη, Γιώργος Παπαπαύλου, Παναγιώτης Σούλης.

Πληροφορίες

Θέατρο Γκλόρια: Ιπποκράτους 7 - Αθήνα, τηλ.: 210 3600832. Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 20.00, Πέμπτη και Παρασκευή: 21.00, Σάββατο: 18.00 και 21.00, Κυριακή: 18.00.

Προτεινόμενα για εσάς