Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν δεν διέπραξε τίποτα παράνομο κατά τη διάρκεια της περιόδου μετάβασης, ανάμεσα στην προεδρική εκλογή και την εγκατάσταση του κ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ωστόσο σημείωσε ότι αναγκάστηκε να τον αποπέμψει καθώς είπε ψέματα στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μαίκ Πενς και το FBI.
«Αναγκάστηκα να απολύσω τον στρατηγό Φλιν διότι είπε ψέματα στον αντιπρόεδρο και το FBI. Ομολόγησε την ενοχή του για τα ψεύδη αυτά», ανέφερε ο κ. Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.
«Είναι θλιβερό, διότι οι πράξεις του κατά την περίοδο μετάβασης ήταν νόμιμες. Δεν είχε τίποτε να κρύψει!», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Νωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε «καμία απολύτως συνεννόηση» με τη Μόσχα.
Ερωτηθείς αν είναι ανήσυχος μετά από την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του κ. Φλιν -ο οποίος δέχθηκε να συνεργασθεί με τη Δικαιοσύνη-, ο κ. Τραμπ απάντησε: «Όχι, δεν είμαι».
Ο κ. Φλιν δήλωσε ένοχος, ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή στην Ουάσιγκτον, παραδεχόμενος ότι έκανε ψευδείς δηλώσεις στους ερευνητές σχετικά με τις συνομιλίες του με τον πρεσβευτή της Ρωσίας Σεργκέι Κισλιάκ.
Βάσει των εγγράφων του κατηγορητηρίου, το περιεχόμενο των οποίων επιβεβαίωσε δια της υπογραφής του, ο κ. Φλιν έδρασε βάσει των οδηγιών ενός «πολύ υψηλόβαθμου υπευθύνου» της προεδρικής μεταβατικής ομάδας. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, φέρεται ότι πρόκειται για τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό του κ. Τραμπ.
Πάντως, οι επαφές με τον απεσταλμένο της Μόσχας είναι μεταγενέστερες της προεκλογικής εκστρατείας και της νίκης του κ. Τραμπ. Αφορούσαν μια απόφαση του ΟΗΕ για το Ισραήλ, τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις, αλλά όχι τις δραστηριότητες της προεκλογικής εκστρατείας.
Ο κ. Φλιν φέρεται ότι ζήτησε από τον πρεσβευτή Κισλιάκ να αντιδράσει συγκρατημένα η Μόσχα στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Ομπάμα σε βάρος Ρώσων κυβερνοπειρατών για επηρεασμό της προεδρικής εκλογής.
Κατηγορείται εξάλλου ότι απέκρυψε πως επιχείρησε να επηρεάσει μια ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον εποικισμό που πραγματοποιεί το Ισραήλ. Οι ελιγμοί αυτοί, που έλαβαν χώρα στα τέλη του 2016, είχαν στόχο να εξασθενήσουν τη δράση του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εξακολουθούσε τότε να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο κ. Φλιν ωθήθηκε σε παραίτηση λιγότερο από έναν μήνα μετά τον διορισμό του στον Λευκό Οίκο, όπου κατείχε μια από τις θέσεις με τη μεγαλύτερη επιρροή, αρμόδιος να συμβουλεύει τον πρόεδρο για τα θέματα της διπλωματίας και της ασφάλειας.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP