Ένταση σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ - Αναγκάστηκε να αποχωρήσει ο Θ. Φορτσάκης

Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2017 20:19
UPD:20:32
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Ένταση σημειώθηκε κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο κεντρικό κτήριο του πανεπιστημίου, με τον βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην πρύτανη του ΕΚΠΑ Θεόδωρο Φορτσάκη να αναγκάζεται να αποχωρήσει από την αίθουσα.

Όλα ξεκίνησαν όταν μέλη φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας ζήτησαν τον λόγο πριν ξεκινήσει η εκδήλωση, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον «νόμο Γαβρόγλου» για τα ΑΕΙ, ο οποίος ψηφίστηκε το καλοκαίρι.

Ο υπουργός Παιδείας δεν παρέστη στην εκδήλωση και η ομάδα φοιτητών, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, άρχισε να φωνάζει συνθήματα σε βάρος του κ. Φορτσάκη, καταλογίζοντάς του ότι επί των ημερών του «έφερνε τα ΜΑΤ να δείρουν φοιτητές».

Πανεπιστημιακοί αλλά και ο ίδιος ο κ. Φορτσάκης προσπάθησαν να μιλήσουν με τους φοιτητές, οι οποίοι ώθησαν στην ουσία τον βουλευτή της Ν.Δ. να αποχωρήσει από την αίθουσα και στη συνέχεια ανακοίνωσαν στους παρευρισκόμενους τα αιτήματα τους, προτού αποχωρήσουν.

Οι πρυτανικές και κοσμητορικές αρχές του ΕΚΠΑ καταδίκασαν απερίφραστα με ανακοίνωσή τους «κάθε προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται και οπουδήποτε κι αν κατευθύνεται».

Με αφορμή γεγονότα, οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ εξέφρασαν την αμέριστη υποστήριξή τους «σε κάθε δημοκρατική διαδικασία μέσα στα Πανεπιστήμια, όπου όλοι συμμετέχουν με ισονομία, ισότητα και σεβασμό στον Άλλο, συνάδελφο Καθηγητή, φοιτητή, εργαζόμενο ή προσκεκλημένο του Πανεπιστημίου μας».

Με δήλωσή της, η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως καταδίκασε εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «τους προπηλακισμούς, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών για τα 180 χρόνια λειτουργίας της, θύμα των οποίων έπεσε και ο Καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης».

«Οι πάσης φύσεως πράξεις βίας είναι ανεπίτρεπτες στον χώρο των τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων. Όπως έχουμε επανειλημμένως τονίσει, η έννοια του ασύλου θα έπρεπε να προστατεύει την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, την ελεύθερη έκφραση και την διακίνηση των ιδεών στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα και επουδενί να επιτρέπει τη μετουσίωσή τους σε ορμητήρια ανομίας», συμπλήρωσε η κ. Κεραμέως.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή