Γερμανία: Αναζητείται κοινό έδαφος δόμησης του «μεγάλου συνασπισμού»

Συνάντηση των Μέρκελ - Σιχόφερ και Σουλτς στη σκιά της κόντρας για τη γλυφοσάτη
Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2017 09:57
REUTERS/AXEL SCHMIDT
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Στη σκιά της πρώτης τριβής που προκάλεσε στις σχέσεις Σοσιαλδημοκρατών - Χριστιανοδημοκρατών η υπόθεση της γλυφοσάτης, συναντήθηκαν αργά χθες το βράδυ Μέρκελ-Σιχόφερ και Σουλτς, προκειμένου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ να διαπιστώσει αν υπάρχει κοινό έδαφος για την έναρξη διερευνητικών συζητήσεων για τον σχηματισμό «μεγάλου συνασπισμού». Εκπρόσωποι του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος επιχείρησαν να κατευνάσουν το SPD, καλώντας το να δείξει υπευθυνότητα και να μη θέσει υπερβολικές αξιώσεις προκειμένου να μετάσχει στη νέα κυβέρνηση. Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς εκτιμάται ότι προκειμένου να κερδίσει την αμφιταλαντευόμενη βάση του SPD θα ζητήσει σημαντικά ανταλλάγματα από την κα Μέρκελ.

Η συμφωνία, ωστόσο, για τη συγκρότηση κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» δεν εξαρτάται μόνο από το «για» του Σουλτς. Τα μέλη του SPD θα κληθούν στο συνέδριο του κόμματος την ερχόμενη εβδομάδα (7-9 Δεκεμβρίου) να επικυρώσουν τη στροφή του αρχηγού, ο οποίος την επομένη των εκλογών του Σεπτεμβρίου διαβεβαίωνε ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα παραμείνει στην αντιπολίτευση.

Ο Σουλτς, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του στο συνέδριο, θα κληθεί να εξηγήσει τα οφέλη μιας νέας συγκυβέρνησης με τη Μέρκελ, παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή του κόμματος στην προηγούμενη κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» θεωρείται η βασική αιτία της εκλογικής του καταβαράθρωσης. Επιπλέον πρέπει να πείσει για τον λόγο που έκανε στροφή 180 μοιρών, αποδεχόμενος την πρόσκληση να πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να συζητήσει με τη Μέρκελ και τον ηγέτη των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Σιχόφερ, το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ηδη η νεολαία του SPD έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή της στο ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού». Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα «Neue Osnabrucker Zeitung», ο Κέβον Κίνερτ, νέος επικεφαλής της νεολαίας του SPD επισήμανε πως αναμένει από τον Σουλτς να αρνηθεί τη συμμετοχή στις συζητήσεις για κυβερνητική συνεργασία, παραπέμποντας στην πρόσφατη απόφαση του κόμματος για μη συμμετοχή σε κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού». «Μόνο το Συνέδριο την επόμενη εβδομάδα μπορεί να αναθεωρήσει αυτήν την απόφαση. Δεν είναι επιτρεπτό να πιεστούμε να κάνουμε μεγάλο συνασπισμό επειδή είναι βολικό για τους Χριστιανοδημοκράτες» δήλωσε ο Κίνερτ.

Σε αντίθεση, ωστόσο, με τη νεολαία, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του SPD φαίνεται να προκρίνουν τη λύση κυβερνητικής συνεργασίας. Ο Φρανκ Μπσίρσκε επικεφαλής του Ενιαίου Συνδικάτου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Γερμανίας (Ver.di) κάλεσε το SPD να προχωρήσει σε σοβαρές συζητήσεις για να σχηματιστεί κυβέρνηση. «Σε πολλούς ψηφοφόρους θα ήταν ασφαλώς δύσκολα κατανοητό εάν το SPD δεν προχωρήσει σε σοβαρές διερευνητικές συζητήσεις για το τι μπορεί να επιτευχθεί με ένα νέο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες. Εάν αποτύχουν και αυτές οι συζητήσεις, όπως για την «Τζαμάικα», θα πρέπει μολαταύτα το SPD να προσπαθήσει να καταστήσει δυνατή μια σταθερή κυβέρνηση (σ.σ. ανοχή σε κυβέρνηση μειοψηφίας των Χριστιανοδημοκρατών)».

Μετά την πρόσφατη σκιά στις σχέσεις Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών, εξαιτίας της απόφασης του χριστιανοδημοκράτη υπουργού Γεωργίας Κρίστιαν Σμιτ να ψηφίσει την πρόταση για παράταση της χρήσης του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη στην Ε.Ε., παρά τις αντιρρήσεις της υπουργού Περιβάλλοντος από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Μπάρμπαρα Χέντριξ, εξέχοντα μέλη του CDU επιχείρησαν να κατευνάσουν το SPD.

«Συνιστώ σε όλους μας να μην περιπλέκουμε τις προσπάθειες για εξεύρεση ενός σταθερού τρόπου συνεργασίας με το να θέτουμε δημοσίως κόκκινες γραμμές» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Χέρμαν Γκρέχε, κορυφαίο μέλος του CDU, στην εφημερίδα Rheinische Post.

 «Οι ψηφοφόροι αναμένουν αυτή η διαμάχη (για το ζιζανιοκτόνο) να τελειώσει» ανέφερε επίσης η χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου του Ζάαρλαντ, Ανεγκρέτ Κραμπ- Καρενμπάουερ μιλώντας στη δημόσια γερμανική ραδιοφωνία (Deutschlandfunk).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή