Συμπεριφέρεται σαν να τής χρωστάνε

Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2006 19:47
UPD:21:28

A- A A+

Ο Τούρκος Υπουργός Επικράτειας και επικεφαλής των διαπραγματευτών με την Ε.Ε., Αλί Μπαμπατζιάν, δήλωσε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV ότι η αναβολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, εξαιτίας της ελληνοκυπριακής στάσης, θα έχει επιπτώσεις στην Ενωση και σε άλλες γειτονικές χώρες.

«Αν η διαδικασία δεν ήταν πολιτική, η Τουρκία θα μπορούσε να ολοκληρώσει όλες τις διαπραγματεύσεις σε διάστημα τριών ή τεσσάρων ετών, και θα ήταν έτοιμη να ενταχτεί πλήρως στην Ενωση», πρόσθεσε.

Δηλαδή ο κ. Μπαμπατζιάν τι μάς λέει; Oτι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στην Ε.Ε., και ότι αν «φάνε πόρτα στο κλαμπ», θα κάνουν φασαρία έξω από αυτό; Αυτό μοιάζει με εκβιασμό.

Η ανοχή ενίοτε αποθρασύνει και αν υποκύψεις στους λογαριασμούς της συγκυρίας, μετά είναι δύσκολο να ζητάς από τον υποψήφιο να μάθει το αλφάβητο του πολιτικού πολιτισμού. Αλλά ακόμη κι όταν το κάνεις, πρέπει να είσαι ξεκάθαρος, γιατί τα «ήξεις αφήξεις», σε συνδυασμό με τα «μόνιμα συμφέροντα», ευνοούν την πλευρά που επιθυμείς να «στριμώξεις».

Η Τουρκία, που δεν διέπεται από ερασιτεχνική αντίληψη στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, συμπεριφέρεται σαν να τής χρωστάνε την ένταξη στην Ε.Ε., επιδιώκει να απελευθερωθεί από διαδικασίες που δεν την ευνοούν, και να δημιουργήσει κεκτημένα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε. είναι τεταμένες. Προειδοποιήσεις και απειλές εκατέρωθεν. Και οι δύο πλευρές εκμεταλλεύονται την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας για εσωτερική κατανάλωση. Στην Τουρκία, οι εθνικιστές επικεντρώνονται στα εσωτερικά τους, ενώ στην Ευρώπη, αντί να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, είτε κρύβονται πίσω από την Κύπρο, είτε προσθέτουν νέες απαιτήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το Παρίσι απαιτεί τώρα την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων πριν την ένταξη στην Ε.Ε.

Η γερμανική εφημερίδα «Tageszeitung» θεωρεί ότι «ούτε ο Ερντογάν, ούτε ο Μπουγιουκανίτ (σημ. αρχηγός τουρκικού ΓΕΕΘΑ) λαμβάνουν υπόψη τους ότι η Τουρκία, σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, θα γίνει μέλος της Ε.Ε., και επικεντρώνουν την προσοχή τους στις εσωτερικές διενέξεις και πολιτικές μάχες».

Η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» επικεντρώνει το σχόλιο της στις πρόσφατες δηλώσεις των Τούρκων στρατιωτικών. «Πρόκειται για ζητήματα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις της Αγκυρας με τις Βρυξέλλες, διότι αποκαλύπτουν μια εντελώς διαφορετική άποψη περί δημοκρατίας. Αν και όλα αυτά, οι Ευρωπαίοι όφειλαν να τα γνωρίζουν πολύ νωρίτερα, πριν αποφασίσουν να αρχίσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

Τελικώς, το ζήτημα δεν είναι η Τουρκία, αλλά η Ε.Ε.

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή