Μεξικό: Δημιουργία νέου τεράστιου θαλάσσιου καταφυγίου

Η προστατευόμενη περιοχή θα έχει μεγαλύτερη έκταση από την Ελλάδα
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017 20:01
UPD:20:01
wikimedia commons/Presidencia de la República Mexi
A- A A+

Η κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός τεράστιου θαλάσσιου καταφυγίου σε μια περιοχή γνωστή ως τα «Γκαλαπάγκος της Βόρειας Αμερικής». Ο στόχος της προστατευόμενης περιοχής, που έχει μέγεθος 150.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περισσότερα από την έκταση της Ελλάδας, είναι η προστασία και τη διατήρηση του πολύτιμου οικοσυστήματος γύρω από το αρχιπέλαγος Ρεβιγιαγκιγκέδο, στα ανοιχτά της μεξικανικής Καλιφόρνια.

Το θαλάσσιο καταφύγιο, που θα είναι το μεγαλύτερο στην αμερικανική ήπειρο, θα βοηθήσει στην προστασία των φαλαινών, των μεταναστευτικών πτηνών, των χελωνών, των κοραλλιογενών υφάλων και πολλών ψαριών που απειλούνται με εξαφάνιση και ζουν στην περιοχή.

Μετά την ανακοίνωση, απαγορεύονται επίσημα όλες οι κατασκευές, η αλιεία και η εξόρυξη. Το καταφύγιο θα βρίσκεται 400 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της χερσονήσου της Μπάχα Καλιφόρνια και θα περιέχει τέσσερα ηφαιστειακά νησιά και μια υποθαλάσσια ηφαιστειακή οροσειρά.

Ο Πρόεδρος του Μεξικό, Ενρίκε Πένια Νιέτο, προέβη στην ανακοίνωση την Παρασκευή, παρά τις έντονες αντιρρήσεις του κλάδου της εμπορικής αλιείας, δηλώνοντας ότι το Μεξικό επιβεβαιώνει την «δέσμευσή του για τη διατήρηση της κληρονομιάς του Μεξικό και όλου του κόσμου». Την περιοχή θα περιπολεί το μεξικανικό ναυτικό. Η έλλειψη αυστηρής περιπολίας και αστυνόμευσης αποτελεί πρόβλημα σε άλλα θαλάσσια καταφύγια του πλανήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίθετα με το Μεξικό, οι γειτονικές Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν τη συρρίκνωση δύο θαλάσσιων καταφυγίων του Ειρηνικού, καθώς και την χορήγηση νέων αδειών για την αλιεία σε αυτές τις περιοχές, σύμφωνα με αντιπροσώπους της κυβέρνησης Τραμπ.
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή