Kαι δεύτερη πυρηνική δοκιμή από τη Βόρειο Κορέα;

Δευτέρα, 09 Οκτωβρίου 2006 16:47
UPD:16:52
A- A A+

Το καθεστώς της Βορείου Κορέας ενδέχεται να προετοιμάζει και δεύτερη πυρηνική δοκιμή (μετά τη σημερινή), μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Γιόναπ, επικαλούμενο τις νοτιοκορεατικές υπηρεσίες πληροφοριών NIS.

Οπως είπε ο υπεύθυνος των υπηρεσιών, Κιμ Σεούνγκ Γκιού, σε κοινοβουλευτική επιτροπή, στο Πουνγκγκιέρι, στην κομητεία Κιλτζού, στο βορειανατολικό τμήμα της Βόρειας Κορέας, παρατηρήθηκαν μετακινήσεις οχημάτων στις οποίες μετείχαν τριάντα ως σαράντα άτομα, διευκρίνισε το Γιόναπ. «Από τις 15:00 σήμερα (09:00 ώρα Ελλάδος) ασυνήθιστες μετακινήσεις έγιναν στο Πουνγκγκιέρι, όπου κρίναμε ότι πραγματοποιήθηκε η πρώτη πυρηνική δοκιμή», δήλωσε ο νοτιοκορεάτης αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις εκεί, προκειμένου να μάθουμε αν η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια σειρά δοκιμών, όπως έκαναν η Ινδία και το Πακιστάν».

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα είχαν παρατηρηθεί μέσω δορυφόρου μετακινήσεις οχημάτων στο Πουνγκγκιέρι, από τα οποία ξεφορτώθηκαν καλώδια, πρποκαλώντας υποψίες για προετοιμασίες πυρηνικής δοκιμής από την Πιονγιάνγκ.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις που είχαν νοτιοκορεάτες υπεύθυνοι, η σημερινή δοκιμή πραγματοποιήθηκε στην τοποθεσία Χουανταέρι, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το Πιουνγκγκιέρι.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών, ΗΠΑ και Ιαπωνία συμφώνησαν σήμερα στην ανάληψη «αποφασιστικής δράσης» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή. Όπως επίσης διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο ¶μπε, είχαν 15λεπτη συνομιλία κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του δεύτερου στη Σεούλ. Οι κ.κ. Μπους και ¶μπε συμφώνησαν στο γεγονός ότι η ανακοίνωση της Πιονγιάνγκ για την πραγματοποίηση πυρηνικής δοκιμής δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή με κανέναν τρόπο και ότι η ενέργεια αυτή θέτει «σοβαρή απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα της διεθνούς κοινότητας» και συνιστά «σοβαρό κίνδυνο για το καθεστώς της μη διάδοσης των πυρηνικών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να κάνει δήλωση για τη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή στις 09:45 τοπική ώρα (16:45 ώρα Ελλάδος) σήμερα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, καθώς εκπρόσωπος του ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πραγματοποιήσει σήμερα έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει το θέμα αυτό.

Πηγή ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή