Αντιπαράθεση για ισχυρισμό Παπανδρέου ότι ήταν κοντά σε συμφωνία για το Αιγαίο

Δευτέρα, 09 Οκτωβρίου 2006 17:28
A- A A+

Στο... «παρά πέντε» της επίτευξης μιας συνολικής συμφωνίας με την Aγκυρα που θα οδηγούσε σε οριστική διευθέτηση του θέματος της υφαλοκρηπίδας μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Xάγης και συνακόλουθα στον τερματισμό των τουρκικών αξιώσεων περί γκρίζων ζωνών, είχε φτάσει λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του 2004 η κυβέρνηση του ΠAΣOK, όπως αποκαλύπτει στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του προς το «Eθνος», ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Eνα τελικό σπρώξιμο χρειαζόταν», σημειώνει χαρακτηριστικά ο αρχηγός του ΠAΣOK, αποκαλύπτοντας επίσης ότι εκτός από τις διερευνητικού χαρακτήρα συνομιλίες μεταξύ διπλωματών, είχαν γίνει και σοβαρές πολιτικές επαφές με την ηγεσία της γειτονικής χώρας. Tο ενδεχόμενο μιας ελληνοτουρκικής συμφωνίας τον Δεκέμβριο του 2003, αποτέλεσε αντικείμενο επίπονων συζητήσεων του Γιώργου Παπανδρέου με τον τότε πρωθυπουργό, Kώστα Σημίτη, τελικά όμως οι δύο άνδρες αποφάσισαν να παγώσουν την πρωτοβουλία λόγω των επερχόμενων βουλευτικών εκλόγών. «Eπρεπε τουλάχιστον να έχουμε νωπή λαϊκή εντολή», επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου υπαινισσόμενος. Mετά την εκλογή του, ο κ. Kαραμανλής, παρότι παρέλαβε σχετικό υπόμνημα από τα χέρια του K. Σημίτη, όχι μόνο δεν εκμεταλλεύτηκε την πρόοδο των συνομιλιών με την Tουρκία, αλλά υπαναχώρησε και από το Eλσίνκι, «χάνοντας ιστορική ευκαιρία», σημειώνει ο Γιώργος Παπανδρέου που δεν αποκλείει και μια σοβαρή κρίση με τη γειτονική χώρα στο άμεσο μέλλον.

Αμφισβητεί ο Ρουσόπουλος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε πως κατά την αποχώρηση της κυβέρνησης Σημίτη (μετά τις εκλογές του 2004) ο τότε Υπουργός των Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης είχε παραδόσει στο (τότε νέο) Υπουργό Πέτρο Μολυβιάτη σχετικό σημείωμα με τις συνομιλίες που είχαν γίνει με την Τουρκία από το οποίο ουδόλως προκύπτει ότι υπήρξε πρόοδος» στις συνομιλίες αυτές.

Ο κ. Ρουσόπουλος σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Παπανδρέου σε συζητήσεις με την Τουρκία και σε πολιτικό επίπεδο, κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να δηλώσει «ποιες ήταν αυτές οι επαφές, ποιοι τις έκαναν, ποιο ήταν το αντικείμενό τους, ποιο ήταν το αποτέλεσμά τους και αν είχε ενημερώσει κάποιον επί του θέματος πλην του κ. Κ. Σημίτη».

Ο κ. Ρουσόπουλος έκανε λόγο για αντιφάσεις που εντοπίζονται στην εν λόγω συνέντευξη του κ. Παπανδρέου. Ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ «ως δια μαγείας εμφανίζουν ότι όλα τα θέματα, από τα ελληνοτουρκικά ως το Σκοπιανό, θα είχαν λυθεί τον Μάρτιο του 2004 ή το πολύ - πολύ ως την πρωταπριλιά του 2004. Και ότι όλα σταμάτησαν να κινούνται όταν έγινε κυβέρνηση η ΝΔ. Θυμίζω ότι ο κ. Παπανδρέου ήταν δύο χρόνια υφυπουργός των Εξωτερικών και οκτώ χρόνια Υπουργός».

ΠΑΣΟΚ: Ανατρέξτε στο αρχείο του ΥΠΕΞ

«Τα πράγματα σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προφανώς είναι όπως τα λέει ο κ. Παπανδρέου στην σύντεντευξή του και όχι όπως θέλει να τα περιγράψει ευθέως ή με υπονοούμενα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και η κυβέρνηση γενικότερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης και παρέπεμψε στο αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών και στις ενημερώσεις που είχε η κυβέρνηση μετά τις εκλογές του 2004, απο τον κ. Τ. Γιαννίτση προς τον κ. Π. Μολυβιάτη και από τον κ. Κ. Σημίτη προς τον κ. Κ. Καραμανλή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή