Αναφορά: Η Κίνα επιδιώκει στρατιωτική υπεροχή έναντι των ΗΠΑ στην τεχνητή νοημοσύνη

Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017 17:49
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Ένας ερευνητικός φορέας των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ολοκλήρωσε πρόσφατα έναν διαγωνισμό με σκοπό να βρεθεί ποιος από τους συμμετέχοντες θα ανέπτυσσε την καλύτερη τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Η πρόκληση ήταν η ταυτοποίηση όσο περισσότερων επιβατών σε μια ράμπα επιβίβασης αεροσκάφους ήταν δυνατόν. Ήταν μια κινεζική startup ονόματι YiTu Tech που πήρε το βραβείο των 25.000 δολαρίων- το μεγαλύτερο των τριών συνολικά.

Ο διαγωνισμός αυτός, αναφέρει το Reuters, ήταν ένα από μια σειρά παραδειγμάτων που παρουσιάζονται στην αναφορά ενός αμερικανικού think tank σχετικά με το πώς οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις ενδεχομένως να αξιοποιήσουν την πρόοδο της χώρας τους στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης για να εκσυγχρονιστούν και, δυνάμει, να επιτύχουν πλεονεκτήματα έναντι των ΗΠΑ.

«Η Κίνα δεν βρίσκεται πλέον σε θέση τεχνολογικής κατωτερότητας σε σχέση με τις ΗΠΑ, αλλά αντίθετα έχει εξελιχθεί σε αληθινό ομόλογο (ανταγωνιστή) που ενδεχομένως να έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τις ΗΠΑ στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ)» σημειώνεται στην αναφορά, που συνέταξε η Έλσα Κάνια του Center for a New American Security (CNAS),

Ο μελλοντικός ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στην ΑΙ, έγραψε σχετικά, «θα μπορούσε να μεταβάλει την οικονομική και τη στρατιωτική ισορροπία ισχύος».

Ο Έρικ Σμιντ της Alphabet (Google), που ηγείται συμβουλευτικής επιτροπής του Πενταγώνου, απηύθυνε παρόμοια προειδοποίηση για τις δυνατότητες της Κίνας σε πρόσφατη συνάντηση στην Ουάσινγκτον, σημειώνοντας ότι το εθνικό σχέδιο της Κίνας για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης, που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο, επιτάσσει η χώρα να φτάσει τις ΗΠΑ στα προσεχή χρόνια και μακροπρόθεσμα να καταστεί το κύριο κέντρο καινοτομίας του κόσμου στην τεχνητή νοημοσύνη. «Θεωρώ πως το προβάδισμά μας θα συνεχίσει να υφίσταται μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, και ότι η Κίνα θα μας φτάσει πολύ γρήγορα. Οπότε, σε πέντε χρόνια πιθανότατα θα είμαστε περίπου στο ίδιο επίπεδο» είπε ο Σμιντ σχετικά.

Ακόμη, έγγραφο του Πενταγώνου, το οποίο είδε το Reuters, προειδοποιούσε νωρίτερα μέσα στο έτος ότι κινεζικές εταιρείες «ξεγλιστρούν» από την επίβλεψη των ΗΠΑ και αποκτούν πρόσβαση σε αμερικανικές τεχνολογίες Α.Ι. με πιθανές δυνατότητες στρατιωτικής χρήσης, αγοράζοντας μερίδια σε αμερικανικές εταιρείες.

Ο κινεζικός στρατός επίσης επενδύει σε ένα εύρος προγραμμάτων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, και ινστιτούτα του συνεργάζονται με την κινεζική αμυντική βιομηχανία, σύμφωνα με την αναφορά, που επικαλείται έγγραφα διαθέσιμα στο κοινό. Παρόλα αυτά, η Κάνια αναγνωρίζει πως μεγάλο μέρος της έρευνάς της έχει θεωρητικό χαρακτήρα, δεδομένου του πρώιμου σταδίου στο οποίο βρίσκεται η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και των σχετικών πολιτικών στην Κίνα και αλλού. Παρόλα αυτά, τονίζει πως κάποιοι θεωρητικοί του κινεζικού στρατού εκτιμούν πως πλησιάζουμε σε ένα σημείο κομβικής σημασίας, όπου οι άνθρωποι πλέον δεν θα είναι σε θέση να συμβαδίσουν με την ταχύτητα και τους ρυθμούς των αποφάσεων που λαμβάνονται από μηχανές κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων.

Προτεινόμενα για εσάς