ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με το Δ'ΚΠΣ

Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2006 17:55
A- A A+

«Τέσσερις μέρες πριν τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, ο κ. Καραμανλής θυμήθηκε να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο, με θέμα το Δ’ ΚΠΣ. Η πολιτική σκοπιμότητα είναι προφανής. Η κυβέρνηση αναζητά σανίδα επικοινωνιακής σωτηρίας στο ζοφερό κοινωνικό και οικονομικό κλίμα που συνεχώς επιδεινώνεται εξαιτίας της πολιτικής της».

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Οικονομία του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το Δ’ΚΠΣ, επισημαίνοντας πως οι σημερινές ανακοινώσεις δεν αποτελούν παρά άλλο ένα δείγμα του χάσματος που χωρίζει τα λόγια και τις πράξεις της κυβέρνησης.

«Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος του κ. Καραμανλή για την ανάπτυξη της χώρας και της Περιφέρειας», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «είναι ότι δεν έχει συγκαλέσει έστω και ένα Υπουργικό Συμβούλιο για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Γ’ ΚΠΣ, στο οποίο το ποσοστό απορρόφησης είναι 46%, σχεδόν 2 χρόνια πριν από τη λήξη του –κάτι που σημαίνει ότι περίπου 20 δισ. ευρώ του Γ΄ΚΠΣ πρέπει να απορροφηθούν τα επόμενα δύο χρόνια».

Αναφερόμενος τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, ο Τομέας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι «για πρώτη φορά, ο κ. Καραμανλής σκοπίμως ανακάτεψε το Δ’ ΚΠΣ με τα κονδύλια της ΚΑΠ για να προκαλέσει σύγχυση και να αποκρύψει τις πραγματικές ανταναπτυξιακές επιλογές της κυβέρνησης.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για ανέξοδες δεσμεύσεις περί διάθεσης του 82% των πόρων του Δ’ ΚΠΣ για την Περιφέρεια, ενώ παράλληλα υπενθυμίζεται πως η διάθεση του 80% για την Περιφέρεια, που –όπως υπογραμμίζεται- αποτελούσε δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για το Γ’ ΚΠΣ, εγκαταλείφθηκε πλήρως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ .

ΣΥΝ: Πιο συγκεντρωτικό και γραφειοκρατικό μοντέλο διαχείρισης του Δ’ ΚΠΣ

Σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Καραμανλή για το Δ’ ΚΠΣ, ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, σημείωσε πως ο πρωθυπουργός «αντί να εξηγήσει τους λόγους της αποτυχίας του Γ’ ΚΠΣ, από το οποίο θα χαθούν σημαντικότατοι πόροι, προσπάθησε ανεπιτυχώς να εξωραΐσει τις προοπτικές του Δ’ ΚΠΣ για την οικονομικοκοινωνική ανάπτυξη».

«Ο κ. πρωθυπουργός», πρόσθεσε, «βάφτισε ως "ευέλικτο σχήμα" το νέο, ακόμα πιο συγκεντρωτικό και γραφειοκρατικό μοντέλο διαχείρισης του Δ’ ΚΠΣ, ενώ την πλήρη, σχεδόν, αγνόηση των φορέων της περιφέρειας και των κοινωνικών φορέων μετονόμασε σε "πρωτόγνωρη διαβούλευση"».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή