«Δεν επιδιώκεται "εκτροχιασμός του τρένου" στην πορεία της Τουρκίας»

Συνάντηση Bαληνάκη με αντιπροσωπεία SPD
Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2006 18:22
A- A A+

«Μια ευρωπαϊκή Τουρκία σημαίνει μόνον οφέλη για την ίδια, για την περιοχή μας και για ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD).

Ο κ. Βαληνάκης επανέλαβε την «υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προσαρμογή της γείτονος, χωρίς προκαταλήψεις και ιδεοληψίες του παρελθόντος, με την προϋπόθεση βέβαια να ανταποκριθεί πλήρως στους όρους και τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Πρόκειται για στρατηγική επιλογή της χώρας μας και όχι για ένα "ευκαιριακό κοστούμι"», σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, καθώς όπως είπε «είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να συνορεύει με μια ευρωπαϊκή Τουρκία», κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνον μέσα από την ενταξιακή της διαδικασία.

Ο κ. Βαληνάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις διαπιστωμένες καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις που οφείλει να ολοκληρώσει η Τουρκία, για να συμπληρώσει παράλληλα, ότι ο προβληματισμός αυτός λειτουργεί εποικοδομητικά ώστε να αποφευχθεί ο αποκλεισμός της Τουρκίας και να προχωρήσει η προσαρμογή της στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ο υφυπουργός και οι Γερμανοί βουλευτές συμφώνησαν ότι δεν επιδιώκεται «εκτροχιασμός του τρένου» στην πορεία της Τουρκίας προς την ευρωπαϊκή οικογένεια, ενώ ο κ. Βαληνάκης υπογράμμισε ότι «η πλήρης ένταξη της Τουρκίας αποτελεί το κίνητρο για την ολική της προσαρμογή και για την κινητοποίηση των δυνάμεων του εκσυγχρονισμού και εκδημοκρατισμού στην τουρκική κοινωνία».

Η γερμανική αντιπροσωπεία του SPD μετά την Αθήνα επισκέπτεται την ¶γκυρα, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ενόψει της ανάληψης από τη Γερμανία της Προεδρίας της Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου 2007.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή