Πούτιν και Άσαντ συναντήθηκαν στο Σότσι

Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017 08:31
UPD:10:31
REUTERS/SPUTNIK

Ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε την ετοιμότητα του Άσαντ να συνεργαστεί με τους πάντες για να επιτευχθεί πολιτική λύση.

A- A A+

Συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι είχε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Η Μόσχα προσπαθεί να οικοδομήσει μια διεθνή συναίνεση για μια ειρηνευτική διευθέτηση στη Συρία, δύο χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης που αντέστρεψε τον ρου του πολέμου υπέρ του Άσαντ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του Πούτιν στο θέρετρο του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα. Η επίσκεψη του Άσαντ διήρκησε τέσσερις ώρες, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA που επικαλείται τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Σημειώνεται ότι το Κρεμλίνο δεν είχε δώσει καμια πληροφορία για την επίσκεψη αυτή, μέχρι νωρίς σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν συνεχάρη τον Άσαντ για τις επιτυχίες των συριακών δυνάμεων στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία. «Έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά μας πριν καταγάγουμε οριστική νίκη επί των τρομοκρατών. Ωστόσο, όσον αφορά την κοινή μας αποστολή στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο συριακό έδαφος, αυτή η στρατιωτική επιχείρηση όντως ολοκληρώνεται» δήλωσε ο Πούτιν, όπως μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση. Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι «μια ειρηνική, πολιτική λύση στην κρίση θα είναι το κλειδί μετά το πέρας των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Παράλληλα, χαιρέτισε την ετοιμότητα του Άσαντ να συνεργαστεί για την επίτευξη πολιτικής λύσης.

Σύμφωνα με τα αποσπάσματα της συνομιλίας των δυο προέδρων που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο, ο Πούτιν δήλωσε στον Σύρο ηγέτη ότι ήθελε να τον συναντήσει πριν από τη σύνοδο κορυφής που προγραμματίζεται για αύριο, Τετάρτη, στη Ρωσία, με τους ηγέτες της Τουρκίας και του Ιράν, δυο άλλων δυνάμεων που έχουν εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στη σύγκρουση στη Συρία. Είπε επίσης στον Άσαντ ότι μετά τη συνάντησή τους θα τηλεφωνούσε στον εμίρη του Κατάρ, στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και σε ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής.

Από την πλευρά του, ο Άσαντ ευχαρίστησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τη στρατιωτική και την πολιτική στήριξη της Ρωσίας στη χώρα του.

Ο Άσαντ δήλωσε ότι η Δαμασκός θέλει την προώθηση της πολιτικής διαδικασίας μετά την ήττα των τρομοκρατών και ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε διάλογο με οποιαδήποτε πλευρά ενδιαφέρεται για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης.

Ο πρόεδρος της Συρίας ευχαρίστησε τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου για τη στήριξη τους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ εξήρε τον ρόλο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων οι οποίες είχαν θύματα στις τάξεις τους για τη «σωτηρία της χώρας μας», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή