Οδυνηρή συνειδητοποίηση μιας μάταιης περιπλάνησης

«Πέερ Γκυντ» του Χένρικ Ίψεν, στο Εθνικό Θέατρο
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017 09:20
Patroklos Skafidas
A- A A+

Σε μια παράσταση που ακροβατεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, ένα ονειρικό παραμύθι για μεγάλους, το αριστούργημα του Χένρικ Ίψεν, «Πέερ Γκυντ», παρουσιάζεται σε νέα μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα και σκηνοθεσία του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος ερμηνεύει και τον ομώνυμο ρόλο, στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (Αγ. Κωνσταντίνου 22 - 24).

PATROKLOS SKAFIDAS

Αντλώντας έμπνευση από ένα παλιό νορβηγικό λαϊκό παραμύθι, ο Ίψεν έγραψε το δραματικό ποίημα «Πέερ Γκυντ», το 1867, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ιταλία. Το προόριζε για ανάγνωση και όχι για σκηνική παρουσίαση. Όμως, τελικά, ενέδωσε στις πιέσεις να το προσαρμόσει για το θέατρο (δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του), και το έργο αναγνωρίστηκε ως αριστούργημα της σκανδιναβικής λογοτεχνίας.

Είχε χάσει αυτό που νόμιζε ότι υπερασπιζόταν

Ήρωας του έργου είναι ένας ονειροπόλος και ιδεαλιστής νέος. Με το όνειρό του για έναν ιδανικό κόσμο και την αχαλίνωτη φαντασία του, επιζητεί πλούτη και μεγαλεία, για να αντεπεξέλθει στις επώδυνες ματαιώσεις αυτού του κόσμου. Κατακτά πλούτο, δόξα, ταξιδεύει ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, τους πόθους και τους εφιάλτες του, για να ανακαλύψει, στο τέλος της πορείας του, ότι είχε χάσει αυτό που νόμιζε ότι υπερασπιζόταν: τον εαυτό του. Πάλεψε με το όνειρο και τον πειρασμό, επιμένοντας με το πείσμα μικρού παιδιού να ζήσει τη ζωή του «ως αυτοκράτωρ του εαυτού του», μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι, σε όλη του τη ζωή, υποκρινόταν ότι είναι κάποιος άλλος. Μετά από την οδυνηρή συνειδητοποίηση της ματαιότητας της περιπλάνησής του, βρίσκει την αναγνώριση στην αγκαλιά της ιδανικής συντρόφου, της γυναίκας που τον αγάπησε γι’ αυτό που ήταν και που τον περίμενε έως το τέλος.

PATROKLOS SKAFIDAS

«Να σου είναι αρκετός ο εαυτός σου

 Για όλους τους άλλους να ’σαι πάντοτε κλειστός

Τίποτε άλλο δεν έχεις στο μυαλό σου

Αυτό θα είναι ο μόνος σου σκοπός» (όρκος του Πέερ στα ξωτικά).

PATROKLOS SKAFIDAS
Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας, δραματουργική επιμέλεια: Ελένη Γκίνη, σκηνοθεσία - διασκευή: Δημήτρης Λιγνάδης, σκηνικά -  κοστούμια: Απόλλων Παπαθεοχάρης, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, μουσική: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, επιμέλεια κίνησης: Αναστασία Βαλσαμάκη, βοηθός σκηνοθέτης: Αναστασία Διαμαντοπούλου, βοηθός σκηνογράφου:

PATROKLOS SKAFIDAS
Σωτήρης Μητσούλας, βοηθός σκηνοθέτη: Μάρα Βλαχοπούλου, φωτογράφος παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας. Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Μιχάλης Αφολαγιάν, Στεφανία Γουλιώτη, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Δημήτρης Λιγνάδης, Δημήτρης Μοθωναίος, Νάνσυ Μπούκλη, Ζωή Μυλωνά, Πάνος Παπαδόπουλος, Κατερίνα Πατσιάνη, Βαγγέλης Ρωμνιός, Γιούλικα Σκαφιδά, Σπύρος Τσεκούρας, Γιάννης Τσουμαράκης, Γιωργής Τσουρής. Χειριστές μουσικής - keyboards: Ανδριανή Γιακουμέλου, Μάριος Καραμπότης.

PATROKLOS SKAFIDAS
Πληροφορίες

Εθνικό Θέατρο: Αγ. Κωνσταντίνου 22 - 24, Αθήνα, τηλ.: 210 5288170 - 171. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Κυριακή: 20:00. Σε όλες τις παραστάσεις της Κεντρικής Σκηνής κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή υπάρχουν αγγλικοί υπέρτιτλοι. Τιμές εισιτηρίων: 22, 17, 10 (φοιτητικό), 5 (κάτοχοι κάρτας ΟΑΕΔ) ευρώ, Τετάρτη και Πέμπτη: ενιαία τιμή: 15 ευρώ, Παρασκευή: ενιαία τιμή: 13 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία θεάτρου, τηλεφωνικά: 210 7234567, κρατήσεις συλλόγων: 210 5288178, ηλεκτρονικά: n-t.gr.

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς