Έφη Αχτσιόγλου: Το πλεόνασμα διανέμεται με τη διασφάλιση «μαξιλαριού»

Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017 18:36
UPD:18:41
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

«Το πλεόνασμα διανέμεται με τη διασφάλιση του "μαξιλαριού" που φαίνεται στο προσχέδιο του 2018» επισήμανε η η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενη σε νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε και στην οποία περιλαμβάνονται αναλυτικά τα κριτήρια για τη καταβολή του «κοινωνικού μερίσματος» ύψους 720 εκατ. και οριοθετεί τους δικαιούχους.

Απαντώντας στις βολές της αντιπολίτευσης, που καταλόγιζε στην κυβέρνηση σκοπιμότητα και έκανε λόγο για αόριστα και ασαφή κριτήρια για τους δικαιούχους τα οποία θα ορίζονταν με κοινή υπουργική απόφαση, είπε πως η κυβέρνηση ακούει την κριτική, η οποία όμως, όπως είπε, έχει και τα όριά της. 

Η κ. Αχτσιόγλου έστρεψε τα πυρά της στη Ν.Δ., κατηγορώντας τη για υποκριτική στάση και τονίζοντας ότι, όταν το 2014 ήταν κυβέρνηση και έδωσε 450 εκατομμύρια ευρώ μέρισμα, η διάταξή της παρέπεμπε επίσης σε ΚΥΑ. Υποκριτικές χαρακτήρισε και τις κατηγορίες ότι το πλεόνασμα προκύπτει από την εξόντωση των κοινωνικών στρωμάτων και την υπερφορολόγηση.

Η ΑΥΓΗ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΆΣ

Όπως επισήμανε, το πλεόνασμα προήλθε κυρίως από τη σημαντική αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ μέσα από την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας και προσέθεσε ότι «καμία αμφισβήτηση δεν χωρά σε νούμερα που είναι αναρτημένα στο Προϋπολογισμό του 2018».

«Η καλή λειτουργία του κέντρου είσπραξης, η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης μέσα από την εκκαθάριση του μητρώου, η αύξηση των εσόδων μέσα από τη μείωση της ανεργίας, η ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων και η τάξη που βάλαμε, οδηγεί στο αποτέλεσμα του υπερπλεονάσματος» ανέφερε η υπουργός Εργασίας.

Καταλήγοντας σημείωσε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί, μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο την κοινωνική της πολιτική. «Δεν ωραιοποιεί ούτε πανηγυρίζει» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «πρώτος στόχος μας είναι να βγάλουμε τη χώρα από το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 και από την επιτροπεία». «Και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει αυτή η σχετική αισιοδοξία» πρόσθεσε, ενώ συμπλήρωσε πως δεύτερος στόχος είναι «να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ώστε η "ανάπτυξη", να μην είναι αυτή που ήταν και που μας οδήγησε στη κρίση».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή