Διχασμένοι οι Γερμανοί: «Τζαμάικα» ή εκλογές;

Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2017 14:58
UPD:15:02
EPA/FELIPE TRUEBA
A- A A+

Διχασμένοι εμφανίζονται οι Γερμανοί όσον αφορά το ερώτημα τι θα πρέπει να γίνει σε περίπτωση που ναυαγήσουν εν τέλει οι διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό τετρακομματικής κυβέρνησης.

Για την περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεσσάρων δυνητικών εταίρων σχεδόν το ήμισυ των Γερμανών πολιτών προσβλέπει στον σχηματισμό κυβέρνησης από τα δυο μεγάλα κόμματα, της χριστιανικής ένωσης (CDU/CSU) υπό την Άγκελα Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Μάρτιν Σουλτς. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Emnid που δημοσιεύει η Bild am Sonntag.

Παρότι οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν αποκλείσει επανειλημμένως το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσουν εκ νέου με τη Μέρκελ, σε περίπτωση που αποτύχει το πείραμα της «Τζαμάικα», μια οριακή πλειοψηφία, και συγκεκριμένα το 49%, επιθυμεί ακριβώς αυτό. Κατά της συνέχισης του λεγόμενου «μεγάλου συνασπισμού» τάσσεται, την ίδια ώρα, το 47%.

Το ίδιο διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες και στο ερώτημα αν και με δεδομένες τις διαφορές μεταξύ των τεσσάρων δυνητικών εταίρων θα πρέπει να επαναληφθούν οι εκλογές. Ενώ το 47% προκρίνει το σενάριο άμεσης προσφυγής στις κάλπες, το 50% εκφράζεται κατά της προκήρυξης νέων εκλογών.

Πάντως, μεγάλος κερδισμένος ενδεχόμενων νέων εκλογών θα ήταν αναμφίβολα το εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το ξενοφοβικό κόμμα συνεχίζει να λαμβάνει 13% στην πρόθεση ψήφου. Από μια μονάδα φέρονται να κερδίζουν την ίδια ώρα CDU/CSU και Πράσινοι, με 31% και 11% αντίστοιχα. Μια μονάδα, αντίθετα, χάνει το SPD που υποχωρεί στο 21% ενώ, απώλειες σημειώνουν και οι Φιλελεύθεροι, αλλά και η Αριστερά με 10% και 9% αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ ο Σουλτς επαναλαμβάνει σήμερα την άρνηση του κόμματός του να συγκυβερνήσει εκ νέου με τη χριστιανική ένωση της Μέρκελ σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι συνομιλίες της «Τζαμάικα».

Σε δηλώσεις του στη Bild am Sonntag ο Σοσιαλδημοκράτης εκτιμά πάντως ότι τα τέσσερα κόμματα θα συμφωνήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης και σε έναν «ελάχιστο κοινό παρονομαστή». Σε διαφορετική περίπτωση, όπως τονίζει, δεν θα υπάρξει ένας μεγάλος συνασπισμός, αλλά νέες εκλογές και την ευθύνη γι' αυτό θα τη φέρει η Μέρκελ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή