Κυρ. Μητσοτάκης: Απόντες κυβέρνηση και Πρωθυπουργός από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές

«Επιτομή του εξευτελισμού της κυβέρνησης η εισβολή στο Πεντάγωνο»
Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2017 16:17
UPD:22:58
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛ
A- A A+

Βολές κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες στη δυτική Αττική.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του στο 5ο Προσυνέδριο του κόμματος στη Λάρισα, διερωτήθηκε «γιατί δεν ολοκληρώθηκαν τα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών ... γιατί η Περιφέρεια Αττικής δεν προχώρησε σε σειρά από σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα ... γιατί δεν έγιναν τα απαραίτητα έργα στο βουνό πάνω από τη Μάνδρα ... Τι έκανε η πολιτική προστασία ... Τι πήγε λάθος και δεν ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι;»

«Φοβάμαι ότι κάποιοι κρύβουν τις ευθύνες τους στη λάσπη και με το να εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, μόλις για 10 λεπτά στην περιοχή, χωρίς καν να συζητά με τους κατοίκους, χωρίς καν να μπαίνει στην πόλη της Μάνδρας για να δει το μέγεθος της ζημιάς, για να δείξουν κάποιοι ότι ενδιαφέρονται, δεν γίνεται σοβαρή πολιτική» πρόσθεσε.

ΝΈΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνηση αυτή και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ήταν απόντες από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές, αλλά και από τις υπόλοιπες καταστροφές που χτύπησαν τη χώρα τους τελευταίους μήνες: «Ο πρωθυπουργός ήταν απών από τις πυρκαγιές. Επιθεώρησε μόνο  - με πολύ μεγάλη καθυστέρηση - από αέρος. Ήταν τελείως απών από την μεγάλη οικολογική καταστροφή η οποία έπληξε τον Σαρωνικό - πριν από λίγες εβδομάδες - και η οποία προκάλεσε πολύ μεγάλη οικονομική, αλλά και οικολογική ζημιά στην ευρύτερη περιοχή».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ν.Δ.: «Συστήσαμε μια επιτροπή από ειδικούς. 'Αμεσα μέτρα υποστήριξης των πληγέντων. Κινητοποιήσαμε τους εθελοντές μας ώστε να συνεισφέρουμε και εμείς στους ανθρώπου που έχασαν το βιός τους. «Φανταστείτε τι θα λέγανε αν αυτή η καταστροφή συνέβαινε σε εμάς. Οι ευθύνες θα διερευνηθούν, γιατί περισσεύουν τα μεγάλα και τα θλιβερά επικοινωνιακά σόου. Αλλά λείπει το θάρρος της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης».

Για εισβολή Ρουβίκωνα στο Πεντάγωνο: «Εκλεκτικές συγγένειες με την κυβέρνηση...»

Αναφερόμενος στην εισβολή αντιεξουσιαστών στο Πεντάγωνο την Παρασκευή, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για συμβάν που συνιστά «την επιτομή του εξευτελισμού αυτής της κυβέρνησης»: «Μια εισβολή των γνωστών -  αγνώστων, πού; Στον χώρο, ο οποίος υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είναι ο καλύτερα φυλασσόμενος χώρος στην Ελλάδα: Στο Πεντάγωνο. Μπήκαν, βγήκαν, κανείς δεν τους ρώτησε τι έκαναν, καμία προσαγωγή δεν έγινε».

Όπως είπε, αυτές είναι οι τραγικές επιπτώσεις μιας πολιτικής ανοχής σε έναν χώρο ο οποίος χαρακτηρίζεται ως αντιεξουσιαστικός και ο οποίος έχει εκλεκτικές συγγένειες με αυτήν την κυβέρνηση, ένας χώρος που συστηματικά παραβιάζει το νόμο, που  προβαίνει στην άσκηση πολιτικής βίας, ο οποίος μέσα από το δημόσιο λόγο εκθειάζει τρομοκράτες και τους χαρακτηρίζει ως «επαναστάτες».

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα πως «αυτά τα φαινόμενα παραβατικών συμπεριφορών τελειώνουν από την επόμενη μέρα της κυβέρνησης της Ν.Δ.».

Για τους αγρότες

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις προτάσεις της ΝΔ για τον αγροτικό κόσμο και τον πρωτογενή τομέα, τονίζοντας πως χρειάζονται σύγχρονες ομάδες παραγωγών. «Δεν μπορούμε να πάμε μακριά αν δεν δημιουργήσουμε ένα καινούριο πλαίσιο για τα συνεργατικά σχήματα και για τις ομάδες παραγωγών» σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε μεταξύ άλλων πως η Ν.Δ. στηρίζει πλήρως τη διεπαγγελματική για τη φέτα, τονίζοντας πως «πρέπει να διασφαλίσουμε την ποιότητα του προϊόντος».

Για τον φόρο στο κρασί είπε ότι θα καταργηθεί γιατί «προσέθεσε μεγάλο γραφειοκρατικό βάρος στο στους μικρούς παραγωγούς, αλλά και γιατί έστρεψε αρκετούς στη μαύρη οικονομία».

Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η ΝΔ θα αλλάξει η δομή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζοντας πως «οι γεωπόνοι και οι κτηνίατροι θα γυρίσουν στα χωράφια και στις φάρμες».

Σχετικά με το ζήτημα των υδατικών πόρων στη Θεσσαλία, σημείωσε ότι γνωρίζει πόσο απασχολεί τους αγρότες το θέμα του Αχελώου. Πρόσθεσε πως τα έργα που πρέπει να γίνουν αφορούν την ολοκλήρωση των έργων στη Μεσοχώρα, του φράγματος στις Συκιές, αλλά τη μερική λελογισμένη μεταφορά νερού ύψους 250 εκατομμυρίων κυβικών το χρόνο τον χρόνο ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες αλλά και τις μελέτες.

«Θα μειώσουμε τους φόρους και ξέρουμε πώς θα το κάνουμε»

Για το ζήτημα της φορολογίας, επανέλαβε τη δέσμευσή του για μείωση των φόρων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς θα μειώσουμε τους φόρους και ξέρουμε πώς θα το κάνουμε».

Ειδικότερα, επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός δύο ετών και τον φόρο στις επιχειρήσεις από το 29 στο 20% εντός δύο ετών. Πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξει ένας εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες ύψους 9%.

Σημείωσε γενικότερα πως χρειάζεται να πραγματοποιηθεί μια φορολογική μεταρρύθμιση, με εξυγίανση του δημόσιου τομέα και καλύτερη αξιοποίηση των δαπανών του κράτους.

«Η Ελλάδα να γίνει διαμετακομιστικός κόμβος»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε μια μεγάλη, όπως είπε, προτεραιότητα μιας κυβέρνησης της Ν.Δ., λέγοντας πως πρέπει «η Ελλάδα να γίνει ένας διαμετακομιστικός κόμβος». Όπως ανέφερε, αυτό που πρέπει η χώρα να κάνει είναι όχι μόνο να χρησιμοποιεί τα λιμάνια ως πύλη εισόδου, αλλά να τα χρησιμοποιήσει ώστε να συναρμολογούνται προϊόντα.

«Γιατί αυτό να γίνεται στη Σλοβακία, στην Τσεχία και να μη γίνεται στην Ελλάδα; Θέλω να τονίσω πως η Ν.Δ. είχε ψηφίσει ένα νόμο για τα logistic που απλοποιούσε τέτοιες διαδικασίες, ο οποίος ουδέποτε εφαρμόστηκε από την σημερινή κυβέρνηση γιατί δεν τον πίστεψε» σημείωσε.

Τι είπε για την τοπική αυτοδιοίκηση

Για την τοπική αυτοδιοίκηση είπε ότι δεν πρέπει να τη βλέπουμε σαν ένα εργαλείο άσκησης πολιτικής και κομματικών εξυπηρετήσεων, «πράγμα που κάνει η σημερινή κυβέρνηση». 

Τόνισε πως πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να καθορίσουμε τα όρια μεταξύ κράτους και αυτοδιοίκησης, ενώ σημείωσε πως με τις περιφέρειες και τους δήμους πρέπει να υπάρξει συνεργασία για τον περιφερειακό αναπτυξιακό σχεδιασμό, προσθέτοντας πως πρέπει να δοθεί η δυνατότητα η τοπική αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσει την περιουσία της. «Πρέπει οι δήμοι να εξερευνήσουν σε μεγαλύτερο βάθος δυνατότητες συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα. Στο ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων θα το πω ξεκάθαρα. Εάν η αποκομιδή μπορεί να γίνει πιο φτηνά και καλύτερα από τον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει ο κάθε δήμαρχος να δει αυτή την δυνατότητα» τόνισε.

Συμπλήρωσε πως πρότασή του είναι να υπάρξουν παρεμβάσεις στο αυτοδιοικητικό ζήτημα, ενώ απέρριψε το καθεστώς της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση, τονίζοντας πως «δεν πρόκειται να ανεχτούμε λογικές ακυβερνησίας».

«Η Ν.Δ. δεν φοβάται να ανοιχτεί»

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε πως «η ΝΔ αλλάζει», σημειώνοντας πως σέβεται τους παραδοσιακούς αγωνιστές της παράταξης. Επίσης υπογράμμισε πως «η ΝΔ δεν φοβάται να ανοιχτεί», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είμαστε η μεγάλη λαϊκή κεντροδεξιά παράταξη της χώρας. Η παράταξη που θα οδηγήσει την χώρα στην έξοδο από την κρίση και θα δώσει το χαμόγελο στους Έλληνες».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή