Εμπορεύσιμος έρωτας σε οικονομικό αδιέξοδο

Το «Φιντανάκι» του Παντελή Χορν, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017 08:15
KAROL JAREK (c)
A- A A+

Ένα από τα σημαντικότερα νεοελληνικά έργα, το οποίο αξιοποιεί την κληρονομιά της ηθογραφίας και συνθέτει ένα «σύγχρονο λαϊκό παραμύθι» ικανό να συγκινήσει, μέσα από τον συμβολισμό του, τον σύγχρονο θεατή, το «Φιντανάκι» του Παντελή Χορν, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Ανέστη Αζά, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (Πανεπιστημίου 48), από τις 18 Νοεμβρίου.

Πόση δύναμη μπορεί να αντιτάξει η αγάπη;

Στην Αθήνα, στα στενά όρια μιας πλακιώτικης αυλής, η Τούλα, το νεαρό «Φιντανάκι», γνωρίζει τον έρωτα στο πρόσωπο του Γιάγκου, ενός άνεργου νεαρού. Ποια θα είναι, όμως, η τύχη της, όταν ο αγαπημένος της την προδώσει για χάρη της Εύας, η οποία διαθέτει τις κατάλληλες γνωριμίες, για να του εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον; Πόση δύναμη μπορεί να αντιτάξει η αγάπη μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο και πόσο μπορεί να αντισταθεί ο έρωτας, όταν οι κοινωνικοί μηχανισμοί τον καθιστούν εμπορεύσιμο είδος;

KAROL JAREK (C)
Υπό το καθεστώς προσωπικής και συλλογικής χρεοκοπίας

Ο σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει: «Αν και μας χωρίζουν σχεδόν εκατό χρόνια από την εποχή που γράφτηκε το έργο, το θέμα του μοιάζει να είναι εξαιρετικά οικείο. Κομβικό σημείο είναι η σύγκρουση της οικονομικής ανάγκης των ηρώων με τις επιθυμίες τους. Δύο θεματικά μοτίβα, ο έρωτας και το χρέος, εκτυλίσσονται παράλληλα, σκιαγραφώντας τη συμπεριφορά ανθρώπων που ζουν υπό το καθεστώς προσωπικής και συλλογικής χρεοκοπίας. Κάνοντας τις αντίστοιχες αναγωγές στο σήμερα, η παράσταση θα προσπαθήσει να φωτίσει τον φαύλο κύκλο του χρέους και τις συνέπειες του στη ζωή μας».

KAROL JAREK (C)
Ταυτότητα παράστασης

Δραματουργική συνεργασία: Στάθης Γραφανάκης - Κατερίνα και Παναγιώτα Κωνσταντινάκου, σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς, σκηνικά: Ελένη Στρούλια, κοστούμια: Βασιλεία Ροζάνα, φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας, βοηθοί σκηνοθέτη: Παρασκευή Λυπημένου - Παντελής Φλατσούκης, βοηθός σκηνογράφου: Ελένη Αραποστάθη, φωτογράφος παράστασης: Κάρολ Τζάρεκ. Διανομή: Βάσω Καμαράτου, Κώστας Κουτσολέλος, Ηρώ Μπέζου, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Ρόζα Προδρόμου, Θοδωρής Σκυφτούλης, Μιχάλης Τιτόπουλος, Νικόλας Χανακούλας.

KAROL JAREK (C)
Πληροφορίες

Θέατρο Rex - Πειραματική Σκηνή - 1 (Σκηνή «Κατίνα Παξινού»): Πανεπιστημίου 48 Αθήνα, τηλ.: 210 3305074. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: από 18 έως και 26 Νοεμβρίου 2017: Τετάρτη έως Κυριακή: 21:00, από 29 Νοεμβρίου 2017 έως και 14 Ιανουαρίου 2018: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή: 21:00. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 10 ευρώ, άνεργοι: 6 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία θεάτρου, τηλεφωνικά: 210 210-7234567, ηλεκτρονικά: n-t.gr.

[email protected]

 

Προτεινόμενα για εσάς