Καραμανλής: Αταλάντευτα στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων

Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2006 22:33
A- A A+

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων για να κερδηθεί η πρόοδος του τόπου, σημειώνοντας ότι «δεν υποθηκεύσω το μέλλον της χώρας με το να γίνομαι πρόσκαιρα ευχάριστος. Θέλω να είμαι χρήσιμος για τη χώρα. Ο φαύλος κύκλος των παροχών προεκλογικά και των θυσιών μετεκλογικά θα σπάσει οριστικά, όποιο και αν είναι το κομματικό κόστος».

Ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν αρνείται ότι έχουν γίνει λάθη, απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την στρατηγική της και έτσι θα πορευθεί μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2008.

Αφησε αιχμές εναντίον του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι οι εκλογές για την τοπική άυτοδιοίκηση δεν προσφέρονται για εκμετάλλευση και για παιχνίδι εντυπώσεων, οι πολίτες, είπε, ψηφίζουν όλο και πιο αυτοδιοικητικά και πρόσθεσε ότι οι φανατισμοί έχουν υποχωρήσει. Και αυτό είναι θετική εξέλιξη, είπε.

Ολόκληρη η δήλωση Καραμανλή:

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στις σημερινές εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι πολίτες κατέγραψαν τις επιλογές τους για τους Δήμαρχους και τους Νομάρχες, που θα χειρίζονται τα τοπικά τους ζητήματα. Δικός μας στόχος ήταν να επιλεγούν ικανοί άνθρωποι, με πρόγραμμα και σχέδιο για τη βελτίωση της ζωής στις τοπικές κοινωνίες. Στην εποχή μας, άλλωστε, η πρόκληση για τα κόμματα αφορά την ουσιαστική ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης. Αυτό κάναμε και αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε.

Ξέρουμε ότι, με βάση τα αποτελέσματα, θα επιχειρηθούν διαφορετικές εκτιμήσεις, προσεγγίσεις, ή ερμηνείες σε σχέση με το γενικότερο πολιτικό κλίμα. Οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης δεν προσφέρονται, όμως, για παιχνίδι εντυπώσεων.

Πράγματι, κάποιοι πολίτες κάνουν τις επιλογές τους με κομματικά κριτήρια. Όλο και περισσότεροι, όμως, ψηφίζουν με αυτοδιοικητικά κριτήρια. Πέρασαν οι εποχές της πόλωσης και της στείρας αντιπαράθεσης. Οι φανατισμοί έχουν υποχωρήσει. Και αυτό είναι θετική εξέλιξη για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.

Οι σημερινές εκλογές υπαγορεύουν στην Κυβέρνηση να συνεχίσει την στρατηγική της. Με αυτή την στρατηγική πορευόμαστε και έτσι θα πορευθούμε, μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2008. Στο δρόμο αυτό η επιλογή μας είναι δεδομένη: Η υπευθυνότητα. Μένουμε μακριά από πολιτικές πόλωσης και οξύτητας. Μακριά από ανέξοδους λαϊκισμούς.

Hδη, η πολιτική μας φέρνει απτά αποτελέσματα στο οικονομικό πεδίο, που αναγνωρίζονται από την Ε.Ε. και όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Είναι αλήθεια ότι τα αποτελέσματα αυτά αρχίζουν να αλλάζουν τη ζωή των πολιτών. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και το στόχο αυτό θα τον πετύχουμε, βάζοντας γερά θεμέλια στην Οικονομία. Δίνοντας βάρος στην ελληνική περιφέρεια. Αυξάνοντας το παραγόμενο προϊόν. Αυξάνοντας το κοινωνικό μέρισμα. Αυτό κάνουμε. Και σε αυτό το δρόμο συνεχίζουμε: το δρόμο της ευθύνης, το δρόμο της δημιουργίας.

Υπογραμμίζω, άλλη μια φορά, ότι δεν θα υποθηκεύσω το μέλλον της χώρας και τις θυσίες των πολιτών με το να γίνομαι πρόσκαιρα ευχάριστος. Απόφαση μου είναι να είμαι χρήσιμος στη χώρα και στους πολίτες. Ο φαύλος κύκλος - πρώτα θυσίες, μετά παροχές, μετά πάλι θυσίες - πρέπει να σπάσει και θα σπάσει οριστικά. Είναι η απόφασή μας. Απόφαση υπευθυνότητας. Όποιο και να είναι το κομματικό κόστος. Η ωφέλεια για την χώρα, όμως, είναι τεράστια

Η Κυβέρνηση αυτή δεν έχει ιδεοληψίες. Δεν έχει προκαταλήψεις. Δεν είναι δογματική. Επιδιώκει τη συνεννόηση και τη σύνθεση. Κινείται με σύνεση. Παίρνει τολμηρές αποφάσεις όταν χρειάζονται. Δεν αρνούμαι ότι έχουν γίνει και λάθη. Όμως η συνολική στρατηγική μας είναι ορθή. Οδηγεί με σιγουριά τη χώρα έξω από την κρίση, που κληροδότησε το παρελθόν.

Βασικός άξονας της στρατηγικής αυτής είναι οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές. Και οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν. Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, γιατί τις έχει ανάγκη ο τόπος. Δεν είναι λύση η ακινησία, που προτείνουν ορισμένες πλευρές. Οι Έλληνες πολίτες δεν συμβιβάζονται με τα αδιέξοδα. Τα οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις κατευθύνονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε Έλληνα πολίτη. Η Κυβέρνηση προχωρά με ευθύνη. Συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις με υπευθυνότητα. Για να κατοχυρωθεί και να κερδηθεί η πρόοδος του τόπου και για τις σημερινές, αλλά και για τις επόμενες γενιές».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή