Μηνύματα με εκλογικά θρίλερ και υψηλή αποχή

Στο 70,01% η συμμετοχή
Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2006 09:47
A- A A+

Ομαλά διεξήχθησαν κατά τον πρώτο γύρο οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, εκλέγονται δήμαρχος Αθηναίων ο Νικήτας Κακλαμάνης και δήμαρχος Πειραιώς ο Παναγιώτης Φασούλας.

Επίσης εκλέγονται στην Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς η Φώφη Γεννηματά και στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Στο δεύτερο γύρο θα κριθεί η εκλογή δημάρχου στη Θεσσαλονίκη.

Με καταμετρημένο το 97,74% των ψήφων ο κ. Παπαγεωργόπουλος λαμβάνει 41,42%.

Συνολικά, η ΝΔ κερδίζει είκοσι έξι νομαρχίες, έναντι 15 του ΠΑΣΟΚ, που κερδίζει ακόμη δύο μαζί με το Συνασπισμό.

Εξάλλου, 12 πρωτεύουσες νομών αλλάζουν χέρια: Η ΝΔ παίρνει από το ΠΑΣΟΚ τη Χαλκίδα, τη Ζάκυνθο, τα Γρεβενά και τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, ενώ ο αντάρτης του κόμματος Σ.Χιωνίδης στην Κατερίνη συγκεντρώνει πάνω από 50% κερδίζοντας το δήμο από τον Ι.Αμοιρίδη (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ).

Το ΠΑΣΟΚ πήρε από τη ΝΔ το Ρέθυμνο, όπου ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Γ.Μαρινάκης ξεπέρασε το 60% έναντι του αντιπάλου του της ΝΔ, καθώς και τους δήμους: Βόλου, Βέροιας και Τρίπολης, ενώ σε συνεργασία με το ΣΥΝ κερδίζει και την Αμφισσα, το Βαθύ και τον Πύργο.

Στη Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας ο Ευθ.Σώκος (ΠΑΣΟΚ) φέρεται να διαδέχεται στη Νομαρχία τον Δημ. Σταμάτη (ΝΔ).

Στη Νομαρχία Γρεβενών ο Δημοσθένης Κουπτσίδης (ΝΔ) παίρνει τη θέση του Δημ Ρίγγου ((ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ), στην Υπερνομαρχία Εβρου-Ροδόπης , ο Γεωργιος Μηνόπουλος (ΠΑΣΟΚ) αντικαθιστά στην Υπερνομαρχία τον Χρήστο Χατζόπουλο (ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ), στη Νομαρχία Θεσπρωτίας ο Γίογιακας Βασίλειος (ΝΔ) καταλαμβάνει τη θέση του Ηλία Λιάκου (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ) , στη Νομαρχία Κέρκυρας ο Πενηντάρχου-Πουλημένος Στεφ.(ΝΔ) τη θέση του Γ. Μαχειμάρη (ΠΑΣΟΚ) και στη Νομαρχία Κοζάνης ο Γ. Δάκης τη θέση του Ιορδάνη Ανδρεάδη (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ). Στη Νομαρχία Πέλλας ο Καραμάνης μιχ. (ΠΑΣΟΚ) διαδέχεται τον Σίβενα Προκόπη (ΝΔ) .

Στη Νομαρχία Φλώρινας ο Βοσκόπουλος Ιωάννης (ΝΔ) παίρνει τη Νομαρχία από τον Στρατάκη Ιωάννη (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ) και στη Νομαρχία Χαλκιδικής ο Ζωγράφος Αστέριος (ΝΔ) από τον Λαφαζάνη Αργύρη (ΠΑΣΟΚ).

Η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές ανέρχεται σε ποσοστό 70,01% έναντι 72,61% που ήταν η συμμετοχή στις εκλογές του 2002, όπως προκύπτει από την καταμέτρηση στο 30% των εκλογικών τμημάτων. Αντιθέτως, άνοδος παρατηρήθηκε στις νομαρχιακές εκλογές, αφού η συμμετοχή έφτασε το 76,51% έναντι 72,64% του 2002. Όπως διευκρινίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, η συμμετοχή αναμένεται να φτάσει ανάμεσα στα δύο παραπάνω ποσοστά, δηλαδή γύρω στο 72%.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή