Οι πολλές ώρες εργασίας ευθύνονται για την αύξηση της πίεσης στο αίμα

Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017 15:41
Shutterstock

Οι Αμερικάνοι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα 48 προηγούμενων ερευνών που είχαν γίνει επί 22 έτη και είχαν συμπεριληφθεί 100.000 άτομα και διαπίστωσαν ότι η σχέση πίεσης και στρες αφορά τη διαστολική πίεση και όχι τη συστολική πίεση.

A- A A+

Αντικρουόμενες είναι οι μελέτες αναφορικά με τις επιπτώσεις του εργασιακού στρες ως προς την αύξηση της πίεσης. Η πρώτη μελέτη για το θέμα έγινε το 2003 από Γάλλους ερευνητές οι οποίοι παρατήρησαν ότι δεν υπάρχει άρρηκτη σχέση μεταξύ των δύο. Αυτή η έρευνα και όλες οι προηγούμενες οδήγησαν τους επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης να εξετάσουν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν με στόχο να διαπιστώσουν κατά πόσο το στρες επηρεάζει την πίεση μας.

Οι Αμερικάνοι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα 48 προηγούμενων ερευνών που είχαν γίνει επί 22 έτη και είχαν συμπεριληφθεί 100.000 άτομα και διαπίστωσαν ότι η σχέση πίεσης και στρες αφορά τη διαστολική πίεση και όχι τη συστολική πίεση. Και είναι περίεργο για τους επιστήμονες να επηρεάζεται μόνο η διαστολική πίεση, καθώς, όπως λένε, συνήθως η συστολική παρουσιάζει μεγαλύτερες διακυμάνσεις, ενώ επίσης, σε σύγκριση με τη διαστολική είναι καλύτερος δείκτης του κινδύνου για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Ωστόσο, οι ερευνητές αυτής της μελέτης τόνισαν ότι μπορεί το στρες να μην επηρεάζει την πίεση αλλά δεν σημαίνει ότι δεν προκαλεί άλλα προβλήματα υγείας, όπως είναι οι πονοκέφαλοι, οι ημικρανίες, η κατάθλιψη, οι αϋπνίες κ.ά.

Τώρα, μια ακόμα μελέτη εστίασε στο κατά πόσο οι πολλές ώρες εργασίας είναι τελικά αυτές που επηρεάζουν την αύξηση της πίεσης στο αίμα.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, διερεύνησαν δεδομένα από περίπου 24.500 εργαζόμενους, οι οποίοι όμως δούλευαν 11 ώρες την ημέρα και διαπίστωσαν ότι τα άτομα που εργάζονταν τις περισσότερες ώρες μέσα στην εβδομάδα είχαν και το μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν αυξημένη πίεση.

Δηλαδή όσοι εργάζονταν πάνω από 51 ώρες την εβδομάδα είχαν 29% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υψηλή πίεση σε σύγκριση με όσους εργάζονταν 39 ώρες την εβδομάδα.

Ακόμα και στη διαφορά μίας ώρας επιπλέον εργασίας παρατηρήθηκε πρόβλημα. Δηλαδή η σύγκριση μεταξύ των εργαζομένων με 39 ώρες εβδομαδιαίως, με τα άτομα που εργάζονταν μία ώρα επιπλέον, δηλαδή 40 ώρες την εβδομάδα, διαπιστώθηκε 14% αύξηση των πιθανοτήτων για υψηλή πίεση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα άτομα που εργάζονται από 41 - 50 ώρες την εβδομάδα έχουν 17% μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν αυξημένη πίεση. Όπως είπε, η αύξηση των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας, παρατηρήθηκε ότι συνοδευόταν και από παράλληλη αύξηση του κινδύνου εμφάνισης υψηλής πίεσης.

Ένα πολύ σημαντικό εύρημα στην έρευνα αυτή ήταν το γεγονός ότι οι πνευματικές εργασίες δρούσαν προστατευτικά στους εργαζόμενους. Ενώ στα επαγγέλματα που υπήρχαν ανειδίκευτοι υπάλληλοι και υπάλληλοι που δεν είχαν τον έλεγχο της δουλειά τους, αυτοί είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο όταν εργάζονταν πολλές ώρες.

Επίσης, οι υπάλληλοι παρουσίαζαν μέχρι και 23% περισσότερες πιθανότητες για υψηλή πίεση σε σχέση με τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ενώ τέλος οι ανειδίκευτοι εργάτες, ήταν αυτοί που είχαν τα υψηλότερα ποσοστά κινδύνου, καθώς έφταναν το 50%.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να τα λάβουν υπ' όψιν τους οι εργοδότες, καθώς η ρύθμιση των ωρών εργασίας θα τους αποφέρει πιο υγιείς και αποδοτικούς  εργαζόμενους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενη μελέτη που έγινε από Αυστραλούς επιστήμονες διαπίστωσε ότι το εργασιακό στρες μειώνει σημαντικά την απόδοση και την παραγωγικότητα.

Ενώ εξίσου σημαντικά αποτελέσματα είχαν και δύο μελέτες Σουηδών και Άγγλων επιστημόνων οι οποίες αποφάνθηκαν ότι και η κακή συμπεριφορά του προϊσταμένου προς τους εργαζόμενους έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κινδυνεύουν από κάποιο καρδιακό νόσημα ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους εργοδότες όχι απλώς να περιορίσουν τις ώρες εργασίας, αλλά να προσέχουν και τη συμπεριφορά των διευθυντών προς τους υπαλλήλους αν θέλουν πραγματικά να έχουν ένα υγιές περιβάλλον εργασίας το οποίο θα προσφέρει οικονομική ευρωστία στην επιχείρηση, θα βοηθήσει στη μείωση της παροχής υπηρεσιών υγείας και γενικότερα στο κοινωνικό σύνολο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή