Γελοίες χαρακτήρισε η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον τις κατηγορίες ότι η Τουρκία προσέφερε πολλά εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ με αντάλλαγμα την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται από την Άγκυρα ότι υπέθαλψε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
«Όλοι οι ισχυρισμοί σύμφωνα με τους οποίους η Τουρκία κατέφυγε σε μέσα έξω από το κράτος δικαίου για την έκδοση (του Φετουλάχ Γκιουλέν) είναι εντελώς ψευδείς, γελοίοι και αβάσιμοι», αναφέρει η πρεσβεία σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μέσω του Twitter.
Η Άγκυρα κατηγορεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν ότι είναι ο εγκέφαλος της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε τη νύκτα της 15ης προς τη 16η Ιουλίου 2016 και στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 250 άνθρωποι, χωρίς να υπολογιστούν οι πραξικοπηματίες, ενώ χιλιάδες τραυματίσθηκαν.
Ο Γκιουλέν, ο οποίος έχει εγκατασταθεί από το 1999 στις ΗΠΑ, διαψεύδει οποιαδήποτε ανάμιξη. Οι επανειλημμένες εκκλήσεις της Τουρκίας για την έκδοσή του έχουν μείνει μέχρι σήμερα αναπάντητες.
Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC και η εφημερίδα Wall Street Journal ανέφεραν την Παρασκευή πως ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ δείχνει ενδιαφέρον για μια συνάντηση ανάμεσα στον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μάικλ Φλιν, τον γιο του, τον Μάικλ Φλιν Τζούνιορ, και αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης που πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα από τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2016 μέχρι την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων στις 20 Ιανουαρίου φέτος.
Σύμφωνα με το NBC, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο 2016 σε ένα κλαμπ της μόδας στη Νέα Υόρκη. Οι Τούρκοι φέρεται ότι προσέφεραν στον Φλιν «15 εκατομμύρια δολάρια για να παραδώσει τον Φετουλάχ Γκιουλέν στην τουρκική κυβέρνηση».
Επίσης φέρεται ότι ζητήθηκε από τον Φλιν να βοηθήσει στην απελευθέρωση του τουρκοϊρανού επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ, σε βάρος του οποίου και εννέα άλλων προσώπων έχουν απαγγελθεί στις ΗΠΑ κατηγορίες ότι παραβίασαν το οικονομικό εμπάργκο σε βάρος του Ιράν.
Η WSJ αναφέρει πως αγνοεί αν οι τούρκοι αξιωματούχοι έδωσαν συνέχεια στο θέμα και διευκρινίζει πως δεν υπάρχει κανένα ίχνος ότι έγινε κάποια πληρωμή.
Οι δικηγόροι του Φλιν διαβεβαίωσαν πως οι κατηγορίες σε βάρος του πελάτη τους, που «κυμαίνονται από απαγωγή μέχρι δωροληψία» είναι εξοργιστικές και ψευδείς.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters