Με 19 συμφωνίες 9 δισ. δολ. στην Κίνα ο Τραμπ

Αμερικανός πρόεδρος: Επέτειος ενός έτους από την εκλογή του με πάρτι στη Wall Street και ανεκπλήρωτες τις δεσμεύσεις
Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2017 13:38
REUTERS/JONATHAN ERNST

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Μελάνια ξεναγούνται στην Απαγορευμένη Πόλη από τον Σι Τζινπίνγκ και την πρώτη κυρία της Κίνας Πενγκ Λιγουάν.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Κομίζοντας 19 εμπορικές συμφωνίες αξίας 9 δισ. δολαρίων, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται από χθες στην Κίνα. Μία ημέρα πριν έστειλε ένα ακόμη σκληρό μήνυμα προς το καθεστώς της Πιονγιάνγκ από τη Βουλή της Νότιας Κορέας, προειδοποιώντας τη Βόρεια Κορέα να μην υποτιμά τις ΗΠΑ.

 Ο Τραμπ έκλεισε χθες έναν χρόνο από τη νίκη του στις εκλογές, σε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προεδρίες των τελευταίων ετών. Οι προεκλογικές του υποσχέσεις για κατάργηση του Obamacare και ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό παραμένουν μετέωρες, οι αποκαλύψεις για σχέσεις ανθρώπων του επιτελείου του με τη Μόσχα συνεχίζονται με μόνη ευτυχισμένη τη Γουόλ Στριτ, που από την ώρα που εκλέχτηκε ο Τραμπ καταγράφει αλλεπάλληλα ρεκόρ και άνοδο της τάξης του 28,5%.  Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποδέχτηκε το ζεύγος Τραμπ με κόκκινο χαλί, ξεναγώντας το στην Απαγορευμένη Πόλη. Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συγχαρεί μέσω Twitter τον Κινέζο ηγέτη για την επανεκλογή του ως επικεφαλής του Κ.Κ., γράφοντας: «Προσβλέπω πάρα πολύ στο να συναντηθώ με τον πρόεδρο Σι, ο οποίος μόλις πέτυχε τη μεγάλη του πολιτική νίκη».

Στο επίκεντρο της συνάντησής του με τον Σι θα είναι το ζήτημα της Βόρειας Κορέας -η Κίνα είναι ο κυριότερος εμπορικός εταίρος της Πιονγιάνγκ- αλλά και το τεράστιο κινεζικό εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ, το οποίο, αν και μειώθηκε τον Οκτώβριο, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, 26,6 δισ. δολάρια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνοδευόταν από επιχειρηματική αντιπροσωπεία, υπογράφοντας χθες 19 συμφωνίες συνολικής αξίας 9 δισ. δολαρίων.

Η τελετή υποδοχής του Τραμπ στο αεροδρόμιο του Πεκίνου ήταν πιο περίτεχνη από ό,τι συνήθως, με στρατιωτική μπάντα και στρατιωτικό απόσπασμα να υποδέχονται τον Αμερικανό πρόεδρο. Παιδιά ανέμιζαν κινεζικές και αμερικανικές σημαίες την ώρα που περνούσε ο Τραμπ. Η κρατική τηλεόραση μετέδιδε επίσης ζωντανά την άφιξη του Αμερικανού προέδρου στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού. Μια ημέρα πριν, ο Τραμπ, μιλώντας στη Βουλή της Νότιας Κορέας, όπου έτυχε θερμής υποδοχής, είχε προειδοποιήσει για μία ακόμη φορά με σκληρή γλώσσα την Πιονγιάνγκ. «Μη μας υποτιμάτε και μην προσπαθήσετε να μας δοκιμάσετε», είπε από το βήμα της νοτιοκορεατικής Βουλής ο Τραμπ, απευθυνόμενος στη Βόρεια Κορέα.

Ένας χρόνος Τραμπ
Η επίσκεψη Τραμπ στην Κίνα συνέπεσε με την επέτειο ενός χρόνου από την εκλογή του ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Εκλογή που εγκαινίασε μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες αμερικανικές προεδρίες, αναδεικνύοντας παράλληλα μια βαθιά διχασμένη Αμερική.

Έναν χρόνο μετά την εκλογή του, ο Αμερικανός πρόεδρος δυσκολεύεται να κάνει πράξη βασικές του προεκλογικές υποσχέσεις, παρά το γεγονός ότι το κόμμα του, οι Ρεπουμπλικάνοι, διαθέτουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο. Μια από τις βασικές τους προεκλογικές υποσχέσεις, που έχει σκαλώσει, είναι η κατάργηση του Obamacare. Η υπόσχεση Τραμπ ότι το Obamacare θα αντικατασταθεί από κάτι «πολύ καλύτερο» παραμένει ανεκπλήρωτη, με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο να μην έχουν καταλήξει μέχρι σήμερα σε κάποια συμφωνία. 

Η δεύτερη μεγάλη υπόσχεση του Ντόναλντ Τραμπ ήταν η κατασκευή του «υπέροχου τείχους» στα σύνορα με το Μεξικό προκειμένου να σταματήσει η είσοδος «κακών ανθρώπων» -όπως αρέσκονταν να λέει- στις ΗΠΑ, και μάλιστα με χρήματα του Μεξικού. Το 1,5 δισ. δολάρια που απαιτείται για την έναρξη των κατασκευαστικών έργων του τείχους δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος εξακολουθεί να κατατρύχεται από το σύνδρομο της «ρωσικής ανάμιξης», με πρώην συνεργάτες του στην προεκλογική του καμπάνια να έχουν συλληφθεί από το FBI. Αν κάποιος χαίρεται χωρίς δεύτερη κουβέντα για την εκλογή Τραμπ δεν είναι άλλος από τη Γουόλ Στριτ, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις. Ο ευρύτερος χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 21% από τις εκλογές του 2016, ο Dow Jones 28,5% την ίδια περίοδο και ο Nasdaq 30,3%. Ο Dow Jones έχει κλείσει σε επίπεδα ρεκόρ πάνω από 70 φορές από την ημέρα που εκλέχτηκε ο Τραμπ.    

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή