Η αυτόλογη έγχυση πλάσματος στις τελευταίες εξελίξεις της εξωσωματικής

Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2017 12:27
Shutterstock

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι διενεργούνται 12.000-14.000 κύκλοι IVF ετησίως, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην ομιλία του στο πρόσφατο meting (Conferinta de Tourism Medical din Romania) για τον Ιατρικό Τουρισμό που έγινε στο Βουκουρέστι ο γυναικολόγος κ. Κωνσταντίνος Πάντος.

A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Το θέμα της στειρότητας στις πραγματικές του διαστάσεις έχει βαθιές κοινωνικές, οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες για το ζευγάρι, και, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία για την Ανθρώπινη Αναπαραγωγή και Εμβρυολογία (ESHRE)  πάνω από μισό εκατομμύριο (550.296) κύκλοι IVF  πραγματοποιήθηκαν από 31 ευρωπαϊκές χώρες σε 991 Μονάδες IVF, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας το 2010.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι διενεργούνται 12.000-14.000 κύκλοι IVF ετησίως, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην ομιλία του στο πρόσφατο meting (Conferinta de Tourism Medical din Romania) για τον Ιατρικό Τουρισμό που έγινε στο Βουκουρέστι ο γυναικολόγος Κωνσταντίνος Πάντος.

Σημαντική πρόοδος έχει γίνει στην εξωσωματική γονιμοποίηση τα τελευταία έτη

Στον επιστημονικό τομέα όπως, είπε ο κ. Πάντος, έχει γίνει σημαντική έρευνα, η οποία οδηγεί την πρόοδο στον τομέα αυτόν της ιατρικής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μόλις τον περασμένο χρόνο, στο τελευταίο συνέδριο του ESHRE στη Φινλανδία, οι Έλληνες ανακοίνωσαν την ερευνητική τους εργασία για την αναζωογόνηση των ωοθηκών με τη χρήση της αυτόλογης έγχυσης πλάσματος «Platelet Rich Plasma» σε γυναίκες με εμμηνόπαυση, με στόχο τη διέγερση και την ανάπτυξη ανώριμων ωοθυλακίων στις ήδη εξαντλημένες ωοθηκικές antrum, δίνοντας την ευκαιρία σε αυτές τις γυναίκες να επεκτείνουν το δυναμικό γονιμότητάς τους.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «New Scientist» και στον Διεθνή Τύπο, και μέσω αυτής της προώθησης, η Ελλάδα βρισκόταν στους τίτλους του αγγλικού τύπου και ως εκ τούτου, πολλές γυναίκες από το εξωτερικό που αναζητούσαν τη λύση του PRP επισκέφθηκαν τη χώρα μας. Ενώ, όπως είπε, έχουμε και τις πρώτες τρεις γυναίκες από τη Ρουμανία που είναι ήδη έγκυες μετά από PRP.

Αυξάνονται τα ζευγάρια που αναζητούν λύσεις σε θέματα αναπαραγωγής τις οποίες δεν μπορούν να βρουν στις χώρες διαμονής τους

Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν διάφοροι λόγοι, που τα ζευγάρια αναγκάζονται να διασχίζουν τα διεθνή σύνορα για θεραπεία και αυτά περιλαμβάνουν προηγούμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης στις χώρες τους καθώς και νομικοί περιορισμοί.

Τα ζευγάρια που διασχίζουν τα σύνορα απαιτούν υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, υψηλά ποσοστά επιτυχίας και λαμβάνουν υπόψη την προσβασιμότητα στη θεραπεία της γονιμότητας, τις εγκαταστάσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης και το κόστος θεραπείας, αν και αυτό φαίνεται να έχει τον μικρότερο αντίκτυπο στην απόφαση τους να επιλέξουν Μονάδα IVF στο εξωτερικό.

Οι περιορισμοί της νομοθεσίας ποικίλλουν μεταξύ των χωρών, καθώς σε ορισμένες χώρες επιτρέπεται η δωρεά σπέρματος αλλά απαγορεύεται η δωρεά ωοκυττάρων. Σε άλλες χώρες όπως η Αυστραλία, επιτρέπεται η εμβρυομεταφορά για μόνο ένα έμβρυο αλλά επιβάλλεται να είναι γνωστός ο δότης, κάτι που δεν θέλουν πολλές οικογένειες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή