Κεντροαριστερά: Κοινή συνισταμένη η ενότητα

Τι διημείφθη στο δεύτερο debate
Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2017 22:06
UPD:07/11/2017 03:25
SOOC/Alexandros Michailidis
A- A A+

Στην ανάγκη διατήρησης της ενότητας την επόμενη μέρα των εκλογών στάθηκαν οι εννέα υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, δίχως ωστόσο να λείψουν ορισμένα «καρφιά» -ειδικά για το ζήτημα των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων- κατά τη δεύτερη τηλεμαχία τους, στη σκιά της επίθεσης έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.

Το debate, στην ΕΡΤ, ξεκίνησε με ομόθυμη καταδίκη της τρομοκρατίας και τους περισσότερους εκ των υποψηφίων να ζητούν την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά σημείωσε ότι το ζητούμενο είναι «να αλλάξουμε τις πολιτικές λιτότητας». Υπογράμμισε επίσης ότι «θα αναμετρηθούμε στα ίσα με τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές». Καταλόγισε, δε, στη Ν.Δ. ότι υπόσχεται να συνεχίσει τις πολιτικές λιτότητας. Δήλωσε ότι θα είναι αμείλικτη σε θέματα διαφθοράς, ενώ τόνισε πως «αν δεν είχε μεσολαβήσει η λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ο ΕΝΦΙΑ θα είχε ήδη εξορθολογιστεί».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε κατά τις τοποθετήσεις του ότι αυτός που θα εκλεγεί, θα είναι ο αρχηγός και των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων (σ.σ. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού). Επανέλαβε εξάλλου ότι μπορεί να είναι «και στρατηγός και στρατιώτης». «Δεν θα διεκδικήσω ρόλο στο πλευρό του αρχηγού αν δεν εκλεγώ», εξήγησε. Τόνισε επιπλέον ότι στο συνέδριο του νέου φορέα την Άνοιξη θα ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα είναι το κόμμα.

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε από την πλευρά του ότι οι πολίτες που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία είναι εκείνοι οι οποίοι θα αποφασίσουν για το πώς θα είναι οι κοινοβουλευτικές ομάδες. Δήλωσε αντίθετος με την απλή αναλογική, σημειώνοντας πως το βασικό είναι να «σπάσουν» οι μεγάλες περιφέρεις, ενώ επέμεινε ότι με τη σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση. Εκτίμησε εξάλλου ότι δεν θα αντέξει η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων.

«Δεν είμαστε συμπλήρωμα κανενός, η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ερωτηθούν αν θέλουν να έρθουν μαζί μας» δήλωσε ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης και τάχθηκε υπέρ του μικρού μπόνους για το πρώτο κόμμα, του «σπασίματος» των μεγάλων περιφερειών και της ψήφου στον απόδημο ελληνισμό. Τόνισε, δε, ότι δεν εμπιστεύεται σε τίποτα «την εθνολαϊκιστική κυβέρνηση». Είπε επιπλέον ότι ο μεγαλύτερος εγγυητής της ενότητας είναι ο ίδιος ο πολίτης.

Υπέρ ενός ανοιχτού συνεδρίου με δημοκρατικές διαδικασίες και ψηφοφορίες εξ αποστάσεως, που θα καταλήξει σε 10 βασικές αρχές με τις οποίες ο νέος φορέας θα πάει στις εκλογές, τάχθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Τάχθηκε επίσης κατά της ύπαρξης δύο ξεχωριστών κοινοβουλευτικών ομάδων. «Συμφωνίες εκ των προτέρων εν αγνοία των άλλων χωρίς τη γνώμη του μελλοντικού ηγέτη είναι κάτι απαράδεκτο» τόνισε ο δήμαρχως Αθηναίων.

Ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης επεσήμανε ότι, «εάν η Ελλάδα παραμείνει στο δίλημμα Πάνος Καμμένος ή Άδωνις Γεωργιάδης, θα αντιμετωπίζει την μία κρίση πίσω από την άλλη». Σημείωσε ότι δεν μπορεί να επιβάλλεται φόρος στην παραγωγή και τόνισε ότι ο φόρος πρέπει να επιβάλλεται στα κέρδη. Όπως είπε, η χώρα έχει ανάγκη «μια μεγάλη προοδευτική παράταξη, όχι ένα συμπλήρωμα που θα λύσει τα κυβερνητικά προβλήματα του κ. Μητσοτάκη».

«Δεν υπάρχει αριστερή και δεξιά βία. Υπάρχει μόνο βία» υποστήριξε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Γάτσιος, ενώ ανέφερε πως «εάν συνεχίσουμε τις ίδιες πρακτικές που μας έφεραν ως εδώ, σύντομα θα διαπραγματευόμαστε ξανά την καταστροφή μας». Όπως τόνισε, «εάν "βγούμε" από τα μνημόνια με αυτό τον τρόπο, η κρίση φαίνεται πως θα συνεχιστεί, μέχρι να αλλάξουμε μυαλά» και στάθηκε στην ανάγκη για έργα και όχι λόγια.

Ο Απόστολος Πόντας τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής, ενώ σημείωσε ότι η ασφάλεια είναι ένα αγαθό που θα πρέπει να προστατεύεται με τον ίδιο τρόπο, για όλους τους πολίτες. Στάθηκε εξάλλου στην ανάγκη αλλαγής του τρόπου επικοινωνίας και δημιουργίας ενός φορέα, ο οποίος θα εκφράζει πολίτες.

Ο Δήμητρης Τζιώτης επεσήμανε ότι δεν επιθυμεί αξιώματα, αλλά την αναμόρφωση της παράταξης. Ανέφερε ότι η Ελλάδα χρειάζεται τελείως καινούργια παραγωγική στρατηγική και ότι πρέπει «να επενδύσουμε στις μεγάλες αξίες του τόπου». Δήλωσε επιπλέον ότι «οι διαφορετικές απόψεις μας εκπροσωπούν τη μισή Ελλάδα».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή