Βιένη: Δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις για την Τουρκία

Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2006 18:45
UPD:19:03
A- A A+

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπτώσεις από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ε.Ε., έστειλε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Ούρσουλα Πλάσνικ, μετά τις συνομιλίες που είχε στη Βιένη με τον Κύπριο ομόλογό της, Γιώργο Λιλλήκα.

Η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανησυχία των «25» για το «αυτομπλοκάρισμα» της Τουρκίας, και ανέφερε ότι θα πρέπει να στηριχθεί η πρόσφατη φινλανδική πρωτοβουλία για άνοιγμα των τουρκικών λιμένων σε κυπριακά πλοία, επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Eνωσης και επιστροφή της κλειστής περιοχής της κατεχόμενης πόλης.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Κύπρος υποστήριξε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τόσο στο Ευρωπαϊκή Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2004, όσο και τον Οκτώβριο του 2005 για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, αλλά η υποστήριξη αυτή δεν μπορεί να είναι άνευ όρων, αν η Τουρκία δεν προβαίνει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αν δεν εναρμονίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Εκτίμησε πως η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα είναι θετική για την Τουρκία, και πως ακόμη και αν επιτύχει η φινλανδική πρωτοβουλία, στην έκθεση θα υπάρχουν αρνητικά στοιχεία.

«Με το να αρνείται η Τουρκία να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της προς την Ε.Ε., αμφισβητεί την αξιοπιστία της Ε.Ε.», τόνισε ο κ. Λιλλήκας, συμπληρώνοντας, πως δεν υπάρχει διασύνδεση των υποχρεώσεων της Τουρκίας με άλλα ζητήματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή