Paradise Papers: Μέτοχος σε εταιρεία που συνδέεται με τον κύκλο του Πούτιν ο υπ. Εμπορίου των ΗΠΑ

Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2017 09:29
UPD:09:37
REUTERS/CARLOS BARRIA

Σύμφωνα με τους NYT, ο υπουργός Εμπορίου της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ μείωσε το ποσοστό της συμμετοχής του στην εταιρεία, Navigator Holdings, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Φεβρουάριο, αλλά συνεχίζει να κατέχει μέσω υπεράκτιων εταιρειών το 31% του μετοχικού της κεφαλαίου.

A- A A+

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος είναι μέτοχος σε μια εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών η οποία συνδέεται με έναν Ρώσο ολιγάρχη που είναι στόχος αμερικανικών κυρώσεων, καθώς κι έναν γαμπρό του Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με αναλύσεις που βασίζονται στα νέα έγγραφα που διέρρευσαν από φορολογικούς παραδείσους.

Πρόκειται για μία από τις πρώτες αποκαλύψεις των λεγόμενων Paradise Papers, της νέας έρευνας του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και των μέσων ενημέρωσης που συνεργάζονται μαζί του, όπως η αμερικανική εφημερίδα New York Times, η γαλλική Le Monde ή η βρετανική The Guardian. Οι αποκαλύψεις βασίζονται στα έγγραφα που διέρρευσαν από ένα διεθνές δικηγορικό γραφείο, την εταιρεία Appleby των Βερμούδων και περιήλθαν αρχικά στην κατοχή της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με τους NYT, ο υπουργός Εμπορίου της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ μείωσε το ποσοστό της συμμετοχής του στην εταιρεία, Navigator Holdings, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Φεβρουάριο, αλλά συνεχίζει να κατέχει μέσω υπεράκτιων εταιρειών το 31% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Ένας από τους κυριότερους πελάτες της Navigator Holdings είναι η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου και πετροχημικών προϊόντων Sibur, η οποία συνεισέφερε πάνω από 23 εκατ. δολάρια στον κύκλο εργασιών της το 2016, σημειώνει η Μοντ.

EURONEWS

Ανάμεσα στους μετόχους της Sibur φιγουράρουν ο Γκενάντι Τιμτσένκο, ένας Ρώσος ολιγάρχης ο οποίος θεωρείται πως ανήκει στον στενό κύκλο του προέδρου της Ρωσίας και στοχοθετήθηκε από τις κυρώσεις που επέβαλε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα, καθώς και ο Κιρίλ Σαμάλαφ, ο σύζυγος της νεότερης κόρης του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ο υπουργός (Εμπορίου των ΗΠΑ) Ρος δεν είχε συμμετάσχει στη λήψη της απόφασης της Navigator να συνεργαστεί με τη Sibur», στην οποία «δεν είχαν επιβληθεί κυρώσεις τότε και δεν επιβάλλονται τώρα», απάντησε το αμερικανικό υπουργείο, με ανακοίνωση που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο, αφού το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας. Ο Ρος δεν είχε «καμιά συνάντηση με τους μετόχους της Sibur που αναφέρονται» προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται ο υπουργός Εμπορίου τηρεί τους δεοντολογικούς κανόνες της αμερικανικής κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επικύρωσης του διορισμού του στο αξίωμα, προκειμένου να κάνει πράξη το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ, ο Ουίλμπουρ Ρος είχε καταλήξει τον Ιανουάριο σε μια συμφωνία με την ομοσπονδιακή υπηρεσία κυβερνητικής δεοντολογίας βάσει της οποίας έδωσε στοιχεία για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που εννοούσε να διατηρήσει, αλλά όχι λεπτομερή στοιχεία για τις συμμετοχές του σε επιχειρήσεις, σύμφωνα με τους NYT.

Η μέχρι στιγμής θητεία του Αμερικανού προέδρου, έναν χρόνο μετά την εκλογή του, συνεχίζει να δηλητηριάζεται από τις συνεχιζόμενες έρευνες για τις υποψίες περί αθέμιτης σύμπραξης της εκστρατείας του με τη Ρωσία πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2016.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή