Στους 26 ανέρχονται οι νεκροί από το μακελειό που σημειώθηκε στο Τέξας την Κυριακή, όταν ένοπλος άνοιξε πυρ σε εκκλησία εν μέσω λειτουργίας. Πρόκειται γα το πιο αιματηρό επεισόδιο με πυροβολισμούς που έχει διαπραχθεί στην πολιτεία του Τέξας και ένα από τα πιο πολύνεκρα επεισόδια της πρόσφατης ιστορίας των ΗΠΑ.
Το μακελειό, κατά το οποίο τραυματίστηκαν επίσης 20 άτομα, καταγράφηκε μόλις πέντε εβδομάδες έπειτα από την επίθεση στο Λας Βέγκας, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 58 άτομα, αναζωπυρώνοντας για άλλη μια φορά τη συζήτηση για το ζήτημα της οπλοκατοχής στη χώρα.
Το χρονικό του μακελειού
Όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές, περίπου τις 11:20 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα - 19:20 ώρα Ελλάδας), ένας «λευκός άνδρας 20 ως 30 ετών», ντυμένος στα μαύρα, εφοδιασμένος με τουφέκι εφόδου, μπήκε στην Πρώτη Εκκλησία Βαπτιστών του Σάδερλαντ Σπρινγκς, μιας αγροτικής κοινότητας στο Τέξας, κι άνοιξε πυρ. Στη συνέχεια ένας κάτοικος τον πυροβόλησε με καραμπίνα, με αποτέλεσμα ο δράστης να αφήσει το τουφέκι του και να τραπεί σε φυγή. Ο δράστης βρέθηκε λίγη ώρα αργότερα νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του, χωρίς να έχει γίνει ακόμη σαφές εάν αυτοκτόνησε ή εάν υπέκυψε στα τραύματά του από τα πυρά του κατοίκου που πυροβόλησε εναντίον του. Στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν πολλά ακόμη όπλα.
Τα θύματά του ήταν από 5 ως 72 ετών, σύμφωνα με την αστυνομία. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι η 14χρονη κόρη του πάστορα της εκκλησίας, όπως ανέφερε η οικογένεια του ιερωμένου σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα. Ο πάστορας απουσίαζε την ώρα που διαπράχθηκε η επίθεση.
Έρευνες για την ταυτότητα του δράστη
Οι αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα την ταυτότητα του δράστη και λένε ότι τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα σε αυτό το στάδιο. Σύμφωνα ωστόσο με αμερικανικά ΜΜΕ που επικαλέστηκαν πηγές προσκείμενες στην αστυνομία, επρόκειτο για τον Ντέβιν Πάτρικ Κέλι, έναν 26χρονο πρώην στρατιωτικό ο οποίος αποτάχθηκε από την Πολεμική Αεροπορία αφού πέρασε από στρατοδικείο το 2014. Ο Κέλι ζούσε στην περιφέρεια του Σαν Αντόνιο, μια από τις μεγαλουπόλεις του Τέξας, περίπου 50 χιλιόμετρα από το Σάδερλαντ Σπρινγκς.
Η σελίδα του Κέλι στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook έχει διαγραφεί, αλλά αποθηκευμένες εικόνες από το προφίλ του σε αυτόν τον εικονίζουν να ποζάρει με δυο μικρά παιδιά. Άλλη μια φωτογραφία τον εικονίζει να κρατάει ένα τουφέκι εφόδου με τη λεζάντα «είναι μια κακιά σκύλα», που έγραψε ο ίδιος, αναφερόμενος στο όπλο.
Τραμπ: Τρομακτικό μακελειό
«Σε αυτό το στάδιο, έχουν χαθεί 26 ζωές. Δεν γνωρίζουμε εάν ο απολογισμός θα χειροτερέψει», είπε σε δημοσιογράφους ο κυβερνήτης του Τέξας, ο Γκρεγκ Άμποτ, ο οποίος έκανε λόγο για το πιο πολύνεκρο μακελειό στην πολιτεία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που βρίσκεται σε περιοδεία στην Ασία, έκανε λόγο για «τρομακτικό» μακελειό, προσθέτοντας πως «δεν μπορούν να εκφραστούν με λέξεις ο πόνος και η θλίψη που αισθανόμαστε» για τα θύματα. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ συνομίλησε νωρίτερα με τον κυβερνήτη Άμποτ.
Την 1η Οκτωβρίου, στις ΗΠΑ σημειώθηκε το χειρότερο μακελειό με τη χρήση πυροβόλων όπλων στην ιστορία της χώρας, όταν ο Στίβεν Πάντοκ, ένας πλούσιος συνταξιούχος λογιστής 64 ετών, για άγνωστους λόγους άνοιξε πυρ από τον 32ο όροφο του ξενοδοχείου Μανταλέι Μπέι στο Λας Βέγκας εναντίον του κοινού που παρακολουθούσε μια συναυλία κάντρι, σκοτώνοντας 58 και τραυματίζοντας άλλους περίπου 550 ανθρώπους, προτού αυτοκτονήσει. Οι αρχές δεν έχουν ακόμη διαλευκάνει τα κίνητρά του, ούτε εάν είχε σχέση με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη για το μακελειό.
Το μακελειό στο Τέξας δεν είναι το πρώτο που διαπράχθηκε μέσα σε χώρο λατρείας στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Τον Ιούνιο του 2015 ο Ντίλαν Ρουφ, ένας νεαρός οπαδός της ανωτερότητας της λευκής φυλής, σκότωσε εννέα μαύρους πιστούς μέσα σε μια εκκλησία στο Τσάρλστον της Νότιας Καρολίνας, πόλη-σύμβολο του αγώνα των μαύρων εναντίον της σκλαβιάς. Στον δράστη επιβλήθηκε η θανατική ποινή τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, κάθε χρόνο καταγράφονται στις ΗΠΑ πάνω από 33.000 θάνατοι που οφείλονται σε πυροβόλα όπλα - συμπεριλαμβανομένων 22.000 αυτοκτονιών. Παρά το ότι ο διάλογος για τον έλεγχο των όπλων ανακινείται κάθε φορά που διαπράττεται μια τέτοια μαζική σφαγή, οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, κυρίως εξαιτίας των αποτρεπτικών κινήσεων του πανίσχυρου λόμπι των όπλων, της NRA.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters