Ο ρωσικός παραγωγός πετρελαίου Rosneft και η Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου συμφώνησαν να συνεργαστούν για μια σειρά στρατηγικών έργων στο Ιράν, αξίας έως και 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Rosneft, Ιγκόρ Σεχίν.
Ο Αμίρ Χοσεΐν Ζαμανίνια, αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν για τις διεθνείς υποθέσεις, δήλωσε με τη σειρά του ότι έξι προκαταρκτικές συμφωνίες είχαν υπογραφεί με ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, στο πλαίσιο επίσκεψης του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τεχεράνη.
Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα κατανεμηθούν οι επενδύσεις μεταξύ των εταιρειών. «Μιλάμε για διάφορα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιράν, τα οποία θα αναπτύξουμε με τους εταίρους μας», δήλωσε ο Σεχίν σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η Rosneft κάλεσε το Ιράν να αναπτύξει έργα στη Ρωσία, μεταξύ άλλων και υπεράκτια.
Η Μόσχα έχει διαμορφώσει μια στενή σχέση και με τη Σαουδική Αραβία, τον κύριο αντίπαλο του Ιράν στην περιοχή, και η Rosneft επίσης υποστηρίζει οικονομικά το Κουρδιστάν, αποκτώντας πλειοψηφικό μερίδιο στον κύριο πετρελαιαγωγό της αυτόνομης περιοχής του βορείου Ιράκ.
Οι κινήσεις αυτές αποτελούν μέρος της στρατηγικής του Βλαντιμίρ Πούτιν να ενισχύσει την πολιτική και οικονομική επιρροή της Μόσχας στην περιοχή, η οποία αποδυναμώθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Το Ιράν υπέγραψε το 2015 πυρηνική συμφωνία με τις μεγάλες διεθνείς δυνάμεις, την Ε.Ε., τη Γερμανία και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Γαλλία, Κίνα), επιτρέποντας την άρση πολλών κυρώσεων. Από τότε έχει υπογράψει μόνο μια μεγάλη συμφωνία, με τη γαλλική Total, αξίας 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν εκ νέου κυρώσεις για το Ιράν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως επιθυμεί ο πρόεδρος Τραμπ, οι ρωσικές και κινεζικές επιχειρήσεις αναμένεται να επωφεληθούν από την έλλειψη ανταγωνισμού.