Για «στρατιωτικού τύπου» οργάνωση, διάσπαρτα όπλα, στυλιάρια και μαχαίρια, αλλά και για τις επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών και άλλων ατόμων, μίλησε ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας, που ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής από το 2012 έως το 2013, καταθέτοντας, με αλλοιωμένη φωνή, στη δίκη της Χ.Α. από ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΓΑΔΑ, όπου ήταν παρόντες εισαγγελέας και πταισματοδίκης.
«Στη Χρυσή Αυγή γινόταν προπαγάνδα για πατριωτικούς λόγους. Είχαμε τις λεγόμενες βόλτες, τα "ντου", τις επιθέσεις δηλαδή, κάναμε πολεμικές ασκήσεις, για να είμαστε έτοιμοι για πολλά πράγματα, ξέρουν τι εννοώ, αν χρειαζόταν να πάμε να χτυπήσουμε κάποιον, η να κάνουμε κάποια φασαρία» ανέφερε.
Ο μάρτυρας είπε ότι ο ίδιος είχε εκπαιδευτεί στρατιωτικά από τη Χρυσή Αυγή στη Μαλακάσα, όπου παρών ήταν και ο Γιώργος Ρουπακιάς, ενώ για τον Ηλία Κασιδιάρη, ανέφερε ότι «και παρακολουθούσε και μετείχε στις εκπαιδεύσεις».
«Στη Μαλακάσα πήγα τρεις φορές για εκπαίδευση, σκληρή εκπαίδευση με πολύ πόνο. Ημασταν εκεί 30-35 άτομα με εκπαιδευτές διάφορους και ένας από αυτούς ήταν στρατιωτικός. Εκεί ήταν και ο Ρουπακιάς, ήταν υπεύθυνος ομάδας, είχε αξίωμα, μπορούσε να πηγαίνει παντού, όχι σαν κι εμάς. Μιλούσε με τους μεγάλους. Εκεί είχε έρθει και ο Κασιδιάρης που παρακολουθούσε αλλά μία φορά μας έκανε και εκπαίδευση, πολεμικές τέχνες», είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας, ο οποίος ανέφερε ακόμη ότι υπήρχε οπλισμός στα γραφεία της Χ.Α. στη Νίκαια, στον Πειραιά και στο Πέραμα.
«Στις οργανώσεις Νίκαιας, Περάματος και Πειραιά, υπήρχαν μαχαίρια, στυλιάρια και όπλα που ήταν διασκορπισμένα δεξιά και αριστερά. Ο Πατέλης, για παράδειγμα είχε δύο περίστροφα, το ένα 45αρι» πρόσθεσε.
Εισαγγελέας: Πείτε μας για τα Τάγματα Εφόδου, τι ήταν και τι έκαναν.
Μάρτυρας: Τα Τάγματα Εφόδου ήταν με 20 ή 30 άτομα. Φορούσαν μαύρα παντελόνια και μπλούζα της Χ.Α. στη Νίκαια, στον Πειραιά παντελόνι παραλλαγής και μπλούζα της Χ.Α. και είχαμε στυλιάρια μεγάλα που υποτίθεται ότι ήταν σημαίες. Τα Τάγματα τα είχαμε για τους ξένους και για εκείνους που δεν θέλανε τη Χ.Α. Είχαμε επικεφαλής που έδινε το σύνθημα για το «ντου» και το κάναμε.
Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι αποστασιοποιήθηκε απο τη Χ.Α. γιατί «δεν ήθελα να γίνω δολοφόνος», ζητώντας συγγνώμη από την οικογένεια του Παύλου Φύσσα, αν και, όπως είπε, δεν ήταν στο περιστατικό.
Για τον ρόλο του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο μάρτυρας σημείωσε «ότι οι εντολές για τις επιθέσεις ήταν σε γνώση του γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να πάρει τέτοια απόφαση χωρίς εκείνος να το γνωρίζει».
Η υπεράσπιση κατήγγειλε ότι υπήρχε υποβολέας
Ένταση επικράτησε στο δικαστήριο, όταν οι συνήγοροι υπεράσπισης δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν, καθώς αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της κατάθεσης στη ΓΑΔΑ.
Αφορμή στάθηκε η παρατήρηση των συνηγόρων ότι ακούστηκε, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του προστατευόμενου μάρτυρα, τρίτο πρόσωπο, το οποίο λειτουργώντας ως υποβολέας διόρθωσε μια ημερομηνία που ανέφερε ο μάρτυρας.
Εισαγγελέας και πταισματοδίκης που βρίσκονταν στο χώρο διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε τρίτο πρόσωπο και πως στο δωμάτιο ήταν οι ίδιες και ο μάρτυρας.
Το δικαστήριο διέκοψε για την ερχόμενη Τετάρτη.