Σε δύο μήνες από την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης χορήγησης προσωρινής σύνταξης, θα απονέμεται η προσωρινή σύνταξη στους δικαιούχους και το ύψος της θα «αγγίζει» το 80%, έναντι 50% που ίσχυε μέχρι σήμερα. Τα παραπάνω ανέφερε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».
Ο ίδιος ανέφερε πως εντός του τρέχοντος έτους θα έχουν ολοκληρωθεί και όλες οι απαιτούμενες τεχνικές διαδικασίες, προκειμένου οι πολίτες να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης προσωρινής σύνταξης στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Επισήμανε ακόμη ότι με τις δύο «νέες ευνοϊκές διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας και την απονομή προσωρινών συντάξεων» που κατατέθηκαν στη Βουλή, υπό τη μορφή τροπολογιών στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις για την αγορά παιγνίων» αντιμετωπίζονται σημαντικά θέματα.
Ειδικότερα για την τροπολογία που αφορά τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης, ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε: «Τώρα, "πάμε" σε έναν πλήρη υπολογισμό από το 2002 με τα στοιχεία που υπάρχουν και είναι διαθέσιμα σε όλους σχεδόν τους φορείς, σε δύο μήνες από την υποβολή της αίτησης θα απονέμεται η προσωρινή σύνταξη (...) αυτό που θα δίνουμε είναι το 80% της σύνταξης και θα καλύψουμε έτσι μια μεγάλη ανάγκη που έχουν οι συμπολίτες μας, να παίρνουν γρηγορότερα τη σύνταξή τους».
Τα παραπάνω, συνέχισε ο κ. Πετρόπουλος, «είναι και μια απάντηση σ’ αυτά που είπε, ακόμα και σήμερα, στη Βουλή, ο αρχηγός της Ν.Δ. ότι δημιουργούμε πλασματικό πλεόνασμα και ότι δεν δίνουμε συντάξεις». «Η διάταξη αυτή έχει σκοπό να δίνουμε ακόμα πιο γρήγορα συντάξεις. Άρα δεν επιβεβαιώνεται η Ν.Δ. λέγοντας ότι εμείς δεν δίνουμε συντάξεις. Όχι μόνο δώσαμε τις περισσότερες (συντάξεις) που είχαν δοθεί ποτέ μέσα στη χρονιά ετούτη και μέχρι τώρα, αλλά θα εξαφανίσουμε όλες τις εκκρεμότητες μέχρι τον Ιούνιο του 2018 και παίρνουμε μέτρα για την ακόμα γρηγορότερη έκδοση συντάξεων» υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στην πρώτη τροπολογία, ο υφυπουργός τόνισε πως θεσμοθετείται ελάχιστο ποσό σύνταξης ύψους 384 ευρώ για τον/τη χήρο/χήρα και επιπλέον 384 ευρώ για τα τέκνα, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης. Τα παραπάνω ποσά μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20, με κατώτατο όριο τα 360 ευρώ.
«Διπλασιάζουμε το κατώτατο ποσό σε σχέση με προηγούμενες διατάξεις» επισήμανε μεταξύ άλλων, ο κ. Πετρόπουλος. συμπληρώνοντας πως δεν επηρεάζονται οι παλιές συντάξεις χηρείας και εξακολουθούν να καταβάλλονται με τους όρους του υπολογισμού που προκύπτουν με τις νέες διατάξεις. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια τροπολογία, για παιδιά που έχουν χάσει και τους δύο γονείς , δίνονται τα ως άνω ποσά ως ελάχιστα σε κάθε τέκνο ξεχωριστά.
Παράλληλα όπως είπε, δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, σε περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε, μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και στη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ, ανεξαρτήτως της επιτυχούς ή μη έκβασης των εξετάσεων. Επίσης, σε περίπτωση διακοπής χορήγησης της σύνταξης, λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους, δίνεται η δυνατότητα επαναχορήγησης της σύνταξης κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ